Ομόλογα: Τι έφερε την βουτιά στις αποδόσεις της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 12:57
UPD:13:04
REUTERS/LUCAS JACKSON

Η τελευταία εβδομάδα είδε το κόστος δανεισμού αρκετών χωρών της Ευρωζώνης να μειώνεται εκ νέου αισθητά, στον απόηχο ζοφερών στοιχείων για την οικονομία, αλλά και εν μέσω εντεινόμενης πολιτική αβεβαιότητας σε Βρετανία και ΗΠΑ, όπως και συγκρούσεων στο εσωτερικό της ΕΚΤ. 

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της εβδομάδας ήταν τα κρατικά ομόλογα Γαλλίας και Ισπανίας, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να καταγράφει πτώση 7 και 12 μονάδες βάσης αντίστοιχα σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Σήμρεα η απόδοση του γαλλικού δεαετούς είναι στο -0,28% και του ισπανικού πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν, στο 0,13%. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς παραμένει εν πολλοίς σταθερή στο -0,59% και του ιταλικού κολλημένη στο 0,84%. Την ανιούσα ακολουθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αν και παραμένουν αισθητά κάτω από το 1,5%. Το επιτόκιο του 10ετους είναι σήμερα στην ΗΔΑΤ στο 1,36%, αυξημένο κατά δύο μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. 

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στους κόλπους της ΕΚΤ, όπου επικρατεί αναβρασμός μετά την αιφνίδια παραίτηση της Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ, οι οποία έφερε στο προσκήνιο τις μεγάλες αντιδράσεις κατά της απόφασης για επαναφορά του QE. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η όρεξη για κρατικό χρέος παραμένει αυξημένη και αυτό είναι κάτι που το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτο. Σύμφωνα με το Reuters εξετάζει και νέα έκδοση ομολόγου έως τα τέλη του έτους, η οποία θα είναι η τέταρτη μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. 

Συνολικά στη ζώνη του ευρώ επικρατεί μία ανησυχία για το μέλλον, που κρατάει σταθερά τους επενδυτές στο καταφύγιο των ομολόγων και τις κυβερνήσεις σε αναζήτηση ευκαιριών. Ούτε οι ενδείξεις για απομάκρυνση ορισμένων κυβερνήσεων από τη λιτότητα δεν έχουν σταθεί ικανές να ανατρέψουν την τάση αυτή. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας που στο νέο της προϋπολογισμό θα μειώσει τους φόρους κατά περισσότερο από 10 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις αποδόσεις των ομολόγων να κάνουν βουτιά. Το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας περιμένουν οι αγορές και από τη Γερμανία, αλλά κρατούν «μικρό καλάθι». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα