Χρηματιστήρια: Επέστρεψε η ηρεμία σε Ευρώπη και Ασία, στα κόκκινα η Wall

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 19:27
UPD:19:35
EPA/JUSTIN LANE

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Το πρόσωπο που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές την Τετάρτη - ο Ντόναλντ Τραμπ και η παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων - ήταν η αιτία που επανήλθε η ηρεμία στους επενδυτές και κατ’ επέκταση στα χρηματιστήρια.

Το έναυσμα για το καλμάρισμα των επενδυτικών κύκλων έδωσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στο πλαίσιο της ομιλίας του στον ΟΗΕ, με τις οποίες υποστήριξε πως μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα ενδέχεται να επιτευχθεί πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

Στη Wall Street ωστόσο το θετικό κλίμα διαλύθηκε μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να άρει τους περιορισμούς που απαγορεύουν στη Huawei να συναλλάσσεται με αμερικανικές εταιρείες.

Η μετοχή της Beyond Meat εκτοξεύθηκε ενδοσυνεδριακά έως 15%, μετά την ανακοίνωση ότι 28 εστιατόρια της αλυσίδας Mc Donald’s στον Καναδά θα εισάγουν δοκιμαστικά στα μενού τους burger με φυτικό κιμά της Beyond Meat.

Στην Ευρώπη, πέραν των δηλώσεων Τραμπ, στην ανάδειξη μιας αισιοδοξίας συνέβαλαν και τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 9,9 μονάδες, από 9,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο και να καταγράφει άνοδο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε υψηλότερα 0,68%, παίρνοντας ώθηση από τον μεσιτικό κλάδο, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (κέρδη 1,70%, 1,59% και 1,31%, αντίστοιχα).

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας εκπαιδευτικών εκδόσεων Pearson βούλιαξε 14,03%, σημειώνοντας νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, μετά την προειδοποίηση για τα έσοδά της το 2019.

Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,44%), Λονδίνο (0,84%), Παρίσι (0,66%) και Μιλάνο (0,73%).

Στην Ασία, οι επενδυτές δεν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις καινούριες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μία σχετική ηρεμία στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, στη Σανγκάη οι επενδυτές εμφανίστηκαν σκεπτικοί, οδηγώντας το χρηματιστήριο σε απώλειες 0,89%, ενώ αντίθετα με πολύ ήπια κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Τόκιο (0,13%), Χονγκ Κονγκ (0,37%) και Σεούλ (0,05%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα