Goldman Sachs: Προς τα πάνω αναθεώρηση της τιμής των μετάλλων το 2006

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 09:36

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για το αλουμίνιο, τον χαλκό και τα άλλα βασικά μέταλλα προχώρησε η Goldman Sachs JBWere Pty., το σκέλος της τρίτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φίρμας του κόσμου στην Αυστραλία, καθώς εικάζεται ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Ο μέσος όρος της τιμής του αλουμινίου θα κυμανθεί στο 1,04 δολ. φέτος, 12% υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με σχόλια της φίρμας με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου. Οι τιμές του χαλκού θα κυμανθούν στο 1,92 δολ. η λίμπρα, 13% υψηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης.

Τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια και τα κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου, συγκαταλέγονται μεταξύ των επενδυτών που αγοράζουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής για να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Ο χαλκός αναρριχήθηκα σε επίπεδα ρεκόρ στις 11 Ιανουαρίου ενώ το αλουμίνιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 17 ετών. Ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος κινήθηκαν ανοδικά φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στις 13 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Το ύψος των χρημάτων στα funds που αποτελούνται από τους δείκτες των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής θα αυξηθεί 38%, φθάνοντας στα 110 δισ. δολ. το 2006, σύμφωνα με την Barclays Capital.

Επίσης η Goldman αναθεώρησε προς τα άνω την πρόβλεψη για την τιμή του μολύβδου το 2006 κατά 6,7%, στα 48 σεντς η λίμπρα και για το νικέλιο κατά 9% στα 6,00 δολ. η λίμπρα. Επίσης αύξησε τις προβλέψεις της για τον ψευδάργυρο στα 86 σεντς η λίμπρα, μια αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 15% από τα 75 σεντς.

Οι υψηλές τιμές των μετάλλων ενδέχεται να ωθήσουν τους καταναλωτές στην αντικατάσταση ή τη λιγότερη χρήση τους, σύμφωνα με την Goldman. Τα funds ενδέχεται να περικόψουν αργότερα τις επενδύσεις τους, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές των μετάλλων χαμηλότερα, σύμφωνα με την φίρμα.

Ωστόσο η αύξηση της τιμής των μετάλλων θα βοηθήσει τις εταιρείες του κλάδου, όπως την BHP Billiton, την Rio Tinto Group και τις ανταγωνίστριές τους, να εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη, σύμφωνα με την Goldman Sachs JBWere. Η φίρμα, αναθεώρησε προς τα πάνω την εισήγησή της βραχυπρόθεσμα για την Alumina Ltd., η οποία κατέχει το 40% της αλουμίνας παγκοσμίως, στο «outperform» από το «market-perform».

Η αλουμίνα βγαίνει από τον βωξίτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου. Επίσης η Goldman αναθεώρησε προς τα πάνων την πρόβλεψή της και για τον χρυσό, η τιμή του οποίου θα κυμανθεί από 480 έως 650 δολ. η ουγγιά, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης από 450 έως 550 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα