Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους έως σήμερα σηματοδοτεί η εισαγωγή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού TeamViewer στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Ταυτόχρονα, αποτελεί και τη μεγαλύτερη IPO που πραγματοποιείται στον τεχνολογικό τομέα της Γερμανίας από το 2000, όταν έγινε η έκρηξη της φούσκας στο dot-com.
Η μετοχή της εταιρείας (που διαθέτει λογισμικό για απομακρυσμένο έλεγχο, το οποίο συνδέεται σε οιονδήποτε υπολογιστή ή διακομιστή σε ολόκληρο τον κόσμο σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα) άνοιξε στην τιμή των 26,25 ευρώ, για να υποχωρήσει όμως στην αρχή της συνεδρίασης στα 25,32 ευρώ, παρασυρόμενη από την πτώση του ευρωπαϊκού τεχνολογικού κλάδου, παρότι η δημόσια εγγραφή της υπερκαλύφθηκε. Η IPO έδωσε μία μεγάλη ανάσα στον επενδυτή Permira, που αγόρασε την TeamViewer το 2014 στην τιμή των 870 εκατ. ευρώ.
Η πώληση του 42% του μεριδίου της TeamViewer μέσω χρηματιστηρίου απέφερε 2,21 δισ. ευρώ. Η δημόσια εγγραφή, που αποτιμά την TeamViewer στα 5,25 δισ. ευρώ, είναι από τις σπάνιες εισαγωγές εταιρειών τεχνολογίας στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, στο οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες βαριάς τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίες. «Η TeamViewer, από μία μικρή εταιρεία τεχνολογίας μετατράπηκε σε διεθνή παίκτη» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Όλιβερ Στέιλ, ο οποίος έφυγε από την Permira πριν από δύο έτη για να αναλάβει την επιχείρηση. Μάλιστα, η εταιρεία χαρακτηρίζεται συχνά ως «κρυμμένος πρωταθλητής».
REUTERS/RALPH ORLOWSKI
Ο διευθύνων σύμβουλος της TeamViewer, Όλιβερ Στέιλ, χτύπησε το παραδοσιακό καμπανάκι για την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής.
Η IPO της TeamViewer ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ που άντλησε η ιταλική εταιρεία πληρωμών Nexi τον Απρίλιο όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, αποτελώντας τότε τη μεγαλύτερη IPO στην Ευρώπη για το 2019. Το γεγονός ότι η εγγραφή της υπερκαλύφθηκε καταδεικνύει την όρεξη των επενδυτών για τη μεγαλύτερη IPO που γίνεται στη Γερμανία από το 2000 όταν η Infineon έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο.
Ωστόσο, κάποιοι traders που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους χαρακτήρισαν την IPO ακριβή εκφράζοντας επιφυλάξεις ως προς τις μελλοντικές προθέσεις της Permira που διακρατεί μερίδιο 58% στην TeamViewer. Η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στρατηγικός επενδυτής.
Στατιστικά
Με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναμονή για πιο ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, η δραστηριότητα σε IPO ήταν αρκετά συγκρατημένη στο τρίτο τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την Εrnst & Young. Συνολικά, 256 IPO πραγματοποιήθηκαν στη διεθνή αγορά το διάστημα αυτό αποφέροντας 40,2 δισ. δολάρια, που σημαίνει μείωση του όγκου κατά 24% και της αξίας κατά 22% συγκριτικά με το τρίτο περσινό τρίμηνο.
Συνολικά, στο πρώτο εννεάμηνο του 2019 καταγράφηκε μείωση 26% στον όγκο (768 IPO) και μείωση 25% στην αξία (114 δισ. δολάρια) έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι μεγαλύτερες IPO έγιναν στον χώρο τεχνολογίας, υγείας και βαριάς βιομηχανίας. Σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική πραγματοποιήθηκαν 172 IPO (μειωμένες 52%) και αντλήθηκαν 21,1 δισ. δολάρια (μειωμένα 41%). Οι προοπτικές προδιαγράφονται υποτονικές για το τέλος του έτους, λόγω Brexit.
EPA/ARMANDO BABANI
Πού δραστηριοποιείται Η TeamViewer προσφέρει σε «οιονδήποτε, οπουδήποτε και όποια στιγμή» εργαλεία σύνδεσης για εξ αποστάσεων υποστήριξη στον χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής και για online συναντήσεις. Το εργαλείο αυτό έχει εγκατασταθεί σε 2 δισ. συσκευές, με την εταιρεία να προωθεί ένα μοντέλο που επιτρέπει δωρεάν πρόσβαση στους μεμονωμένους χρήστες, ενώ στους επιχειρηματικούς πελάτες χρεώνει μία συνδρομή. Αυτή τη στιγμή έχει ελάχιστους ανταγωνιστές στην Ευρώπη και το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές είναι εάν θα μπορέσει να επιτύχει τις υψηλές αποτιμήσεις που απολαμβάνουν οι Αμερικανοί παίκτες.
Στους ανταγωνιστές της συμπεριλαμβάνονται οι Zoom Video Communications, Okta και Slack Technologies. Η TeamViewer εκτιμά ότι η αγορά στην οποία κινείται, αξίας σήμερα 10 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να φθάσει την αξία των 30 δισ. ευρώ έως το 2023, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στην ψηφιακή παραγωγή και περισσότερα άτομα εργάζονται από το σπίτι τους. Η ρευστότητα της εταιρείας αυξήθηκε 25% πέρυσι, στα 230 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ρυθμούς αύξησης 37% στο πρώτο εξάμηνο του 2019.