Ε.Ε.: Τέλη Οκτώβρη εφ' όλης της ύλης τα ενεργειακά

Πρόταση Κομισιόν για τον λιγνίτη
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 13:32
UPD:13:33
ΣΑΙΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
 
Οι εκκρεμότητες της Ελλάδας με την Κομισιόν στον τομέα της ενέργειας θα κριθούν στο τέλος Οκτωβρίου με βάση το σύνολο των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς.

Αυτό δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. 

Πάντως, το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα έχει βελτιωθεί μετά τις γρήγορες ενέργειες της κυβέρνησης τόσο στο θέμα της απολιγνιτοποίησης της χώρας, αλλά και τα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, η Κομισιόν συμφώνησε με το αίτημά μας να μας κρίνει συνολικά, δηλαδή με βάση ένα ολοκληρωμένο πλάνο με όλες τις δράσεις της κυβέρνησης, το οποίο θα έχει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στις Βρυξέλλες θεωρούνται διαρθρωτικές αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση η επιτάχυνση της αποδέσμευσης της χώρας από τον λιγνίτη, η απελευθέρωση των τιμών και η πρόβλεψη ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια. 

Για τη ΔΕΗ ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι η κατάσταση της ρευστότητας θα βελτιωθεί με τα μέτρα που λήφθηκαν, ενώ τον επόμενο μήνα με το συνολικό πακέτο που θα ανακοινωθεί θα απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνος για την εταιρεία. Όπως είπε, η εταιρεία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα εξασφαλίζουν την κερδοφορία της.

Σχετικά με τις ΝΟΜΕ υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθεί η τελευταία που απέμενε για το 2019, αλλά και την κατάργησή τους. Έχει κάνει διαβουλεύσεις -όπως είπε- με τους προμηθευτές στην Ελλάδα, ενώ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και οι θεσμοί. Ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς την Κομισιόν για την κατάργηση είναι το εξαιρετικά μεγάλο κόστος για τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι όταν αποφασίστηκαν οι ΝΟΜΕ η τιμή των ρύπων ήταν κάτω από τα 11 ευρώ, ενώ στη συνέχεια απογειώθηκαν φτάνοντας τα 28-30 ευρώ.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει την προώθηση των προθεσμιακών προϊόντων, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί τον Φεβρουάριου του 2020 αντί για τον Ιούνιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης ο υφυπουργός Ενέργειας είχε διμερείς συναντήσεις με συναδέλφους του της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ισπανία και της Γερμανίας, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες μαζί τους, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αφού και οι χώρες αυτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, όπως εμείς τον λιγνίτη.
 
10 δισ. ευρώ

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν την περίοδο 2021-2027 θα διατεθούν από 10 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. (προϋπολογισμός, Ταμείο Συνοχής), ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί και με την επέμβαση του ΙnvestEU (πρώην πακέτο Γιούνκερ), μέσω μόχλευσης στις αγορές.

 Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα διατεθούν σε περίπου 40 ευρωπαϊκές περιφέρειες, ώστε μέσω προγραμμάτων να βγουν από τον λιγνίτη και να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Μεταξύ των δράσεων που συζητούνται είναι η επανακατάρτιση των εργαζομένων στον λιγνίτη και τον άνθρακα, αλλά και η δημιουργία των συνθηκών ώστε να αντικατασταθούν από άλλες επενδύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα