Στη ρύθμιση των 120 δόσεων ασφαλιστικές οφειλές 2,2 δισ.

Έως τις 22/9 είχαν ενταχθεί 170.234 οφειλέτες και είχαν εισπραχθεί 150,1 εκατ. ευρώ
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 18:37
UPD:18:37
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Από την έντυπη έκδοση

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Με την υποβολή του αιτήματος κατοχυρώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ στα 2,2 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ποσό των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκε στη ρύθμιση μέχρι την περασμένη Κυριακή, με τον αριθμό των οφειλετών απ' όλα τα Ταμεία να φτάνει σε 170.234 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στους οφειλέτες συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Το ποσό που εισπράχθηκε από τις ρυθμίσεις αυτές κατά το χρονικό διάστημα από τις 27 Μαΐου (ημερομηνία έναρξης της ρύθμισης) μέχρι και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ανέρχεται στα 150,1 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το συνολικό ποσό των ασφαλιστικών οφειλών μέχρι τις 30/6/2019 ήταν 35,1 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών όλων των Ταμείων ανέρχεται σε 1.407.030 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Επισημαίνεται ότι στον συνολικό αριθμό των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων συμπεριλαμβάνονται -εκτός από τους «ενεργούς οφειλέτες»- και επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι έχουν διακόψει την επιχειρηματική και επαγγελματική τους ιδιότητα. Επίσης, μεταξύ των οφειλετών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) περιλαμβάνονται και περίπου 80.000 οφειλέτες, οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, εντούτοις παραμένουν «εγκλωβισμένοι», δηλαδή χωρίς σύνταξη, επειδή δεν είχαν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους προς τα ταμεία. 

Από εργοδότες το 62% των οφειλών σε ρύθμιση

Η εικόνα που καταγράφεται, σύμφωνα με την έως τώρα πορεία των ρυθμίσεων ανά Ταμείο, έχει δύο όψεις. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο τομέας του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στον οποίο εντάσσονται οι εργοδότες, αφορά το 62% του συνολικού ποσού των χρεών από ασφαλιστικές εισφορές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν 48.795 επιχειρήσεις και το ποσό που εισέπραξε ο ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 104,8 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εισπράξεων από τις μηνιαίες δόσεις ή τις εφάπαξ πληρωμές χρεών ανέρχεται μέχρι τώρα στα 150,1 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα του τ. ΙΚΑ βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, των επιστημόνων και των αγροτών, δηλαδή ο τ. ΟΑΕΕ, ο τ. ΟΓΑ το τ. ΕΤΑΑ, αλλά και το τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, δηλαδή το ταμείο των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου. Η εικόνα ανά ταμείο είναι η ακόλουθη:

1τ. ΟΑΕΕ: Από το σύνολο των 542.259 οφειλετών -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αυτοαπασχολούμενοι που διατηρούν την επιχείρησή τους ή έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, αλλά και «εγκλωβισμένοι» συνταξιούχοι- στη ρύθμιση εντάχθηκαν μόνο 88.399. Δηλαδή περί το 16% των οφειλετών. Το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται σε 720,3 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική οφειλή προς τον τ. ΟΑΕΕ ανέρχεται σε 13,9 δισ. ευρώ. Το ποσό που εισπράχθηκε ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ.

. ΟΓΑ: Από το σύνολο των 334.477 αγροτών που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάχθηκαν μόλις οι 26.960 οφειλέτες. Το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται σε 89,6 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές οφειλές προς τον τ. ΟΓΑ ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό που εισπράχθηκε από τις έως τώρα ρυθμίσεις ανέρχεται σε 3,9 εκατ. ευρώ.

. ΕΤΑΑ (επιστήμονες) και τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ: Από τους 21.779 οφειλέτες αυτών των δύο Tαμείων, στη ρύθμιση εντάχθηκαν οι 3.995. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο το τ. ΕΤΑΑ είχε 21.499 οφειλέτες με χρέη 485,2 εκατ. ευρώ και το τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ είχε 280 οφειλέτες με χρέη 22,4 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που ρυθμίστηκαν ανέρχονται σε 27,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τις έως τώρα ρυθμίσεις και των δύο Ταμείων ο ΕΦΚΑ εισέπραξε 2,1 εκατ. ευρώ.

4 Παροχές: Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν σε αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά συντάξεων ή άλλου είδους παροχών, τα οποία πρέπει να επιστραφούν στον ΕΦΚΑ. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων αφορά και ποσά που καταβλήθηκαν σε θανόντες επειδή δεν δηλώθηκε στο ληξιαρχείο ο θάνατός τους και έτσι συνεχίστηκε να καταβάλλεται η σύνταξη. Οι ρυθμίσεις για την επιστροφή αυτών των ποσών ανέρχονται συνολικά σε 2.175 περιπτώσεις. Τα ποσά που ρυθμίστηκαν είναι 10,8 εκατ. ευρώ και το ποσό που εισπράχθηκε έως τώρα είναι 1,6 εκατ. ευρώ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα