Οι κλάδοι που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ελληνο-κινεζικής συνεργασίας

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 18:18

Ο τουρισμός, τα logistics, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία (ιδιαίτερα των τροφίμων - ποτών) και ο τομέας της εκπαίδευσης παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδος και Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κίνα.

Αναλυτικότερα:

- Τουρισμός: Με την προϋπόθεση λειτουργίας απευθείας αεροπορικής γραμμής Αθήνα - Πεκίνο και δεδομένης της ευρείας προτίμησης των Κινέζων για την Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο τομέας του τουρισμού μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά από άποψη επισκέψεων Κινέζων τουριστών στην χώρα μας αλλά και κινεζικών επενδύσεων στον κλάδο. Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία EASTIN για επένδυση σε ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων (το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας αυτής στην Ευρώπη).

- Logistics: Οι δύο μεγάλες εταιρείες διακομιστικού εμπορίου της Κίνας (COSCO και China Shipping Line) ενδιαφέρονται για ελληνικές λιμενικές εγκαταστάσεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν σαν πύλη πρις τις ευρωπαϊκές αγορές. Η COSCO έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ενδιαφέρον της China Shipping Line για λιμάνια στην Κρήτη.

- Εκπαίδευση: Πιθανό οικονομικό ενδιαφέρον έχει επίσης η προσέλκυση φοιτητών από την Κίνα για σπουδές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Το MBA πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχει ήδη δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

- Τρόφιμα και Ποτά: Η πρόσφατη συνεργασία για την παραγωγή και διακίνηση ελληνικών μανιταριών στην Κίνα είναι το πρώτο βήμα για την οργανωμένη προώθηση ελληνικών προϊόντων, όπως το λάδι, στην κινεζική αγορά. Υπάρχουν θετικές προοπτικές για διακίνηση λαχανικών και φρούτων (ειδικά βιολογικές καλλιέργειες), όπως επίσης και για το ελληνικό κρασί στην κινεζική αγορά.

- Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική: Ενίσχυση της δραστηριότητας των κινεζικών εταιρειών ΖΤΕ και HUAWEI στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Οπως επισημαίνεται από το ΕΛΚΕ, οι μοναδικές μεγάλες κινέζικες εταιρείες που έχουν κάποια οργανωμένη παρουσία στην Ελλάδα, είναι:

- ΖTE Corporation (Τηλεπικοινωνίες - συνεργασία με ΟΤΕ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας). Η εταιρεία πλέον έχει αυτόνομη παρουσία στην Ελλάδα και είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για τις χώρες των Βαλκανίων. Είναι ουσιαστικά η μόνη σημαντική κινεζική επένδυση στην Ελλάδα, καθώς η ΖΤΕ έχει επενδύσει περίπου 3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης (training and demonstration center) για τα Βαλκάνια.

- HUAWEI (Τηλεπικοινωνίες και υπηρεσίες πληροφορικής). Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την συγκεκριμένη δραστηριότητα της εταιρίας αυτής μέχρι σήμερα.

- LENOVO (Η/Υ - συνεργασία με ΙΒΜ Ελλάς).

Το ΕΛΚΕ έχει συνεργασθεί με τις ακόλουθες κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για τη χώρα μας:

- CHONGQING ZONG SHEN MOTORCYCLE GROUP CORP: Παροχή πληροφοριών για την εγκατάσταση στην Ελλάδα εργοστασίου συναρμολόγησης μοτοσικλετών.

- JIANGMEN JINCHENG MOTORCYCLE CO. LTD: Παροχή πληροφοριών για την εγκατάσταση στην Ελλάδα εργοστασίου συναρμολόγησης μοτοσικλετών.

- BEIJING CHARGEKING ENERGY TECHNOLOGY CO. LTD: Βοήθεια για επαφή με την εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ στον τομέα των μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

- WENHAO TECHNOLOGY: Βοήθεια για επαφή με την εταιρεία ΒΙΟΧΑΛΚΟ στον τομέα των οπτικών ινών)

Ελληνικές εταιρείες στην Κίνα

- Η Ικτίνος Ελλάς ΑΕ υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση στρατηγικής συνεργασίας με την κινεζική UNIVERSAL MARBLE AND GRANITE GROUP LTD για την αποκλειστική αντιπροσώπευση και διάθεση του μονοπωλιακού μαρμάρου Golden Spider στις αγορές τις Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Το μάρμαρο αυτό, το οποίο διαθέτει κατ' αποκλειστικότητα η Ικτίνος, εξορύσσεται στον Πλατανότοπο Καβάλας και προωθείται τόσο στις αγορές του εξωτερικού όπου έχει μεγάλη απήχηση, όσο και στην εγχώρια αγορά.

- H εταιρεία Σουμελίδης Α.Ε. υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική εταιρία SHANGHAI GREEN ZONE FOOD Co. Ltd. για την από κοινού παραγωγή μανιταριών στην Ελλάδα και διάθεση της παραγωγής στην κινεζική αγορά.

Οι ελληνικές εταιρίες με παλαιότερη παρουσία στην αγορά της Κίνας, είναι οι ακόλουθες:

- F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Ε: Λειτουργεί στην Σαγκάη εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων (COSMOS BUILDING MATERIALS SHANGHAI Co. Ltd.) και έχει επίσης εγκαταστήσει εμπορικό δίκτυο για την διακίνηση μαρμάρων και γρανίτη στο Πεκίνο (F.H.L. BEIJING CONSTRUCTION Ltd.)

- Α.Ε. ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΜΕΤΑΞΗΣ ΕΤΜΑ: Λειτουργεί, σε συνεργασία με την HEILONGJIANG LONGDI COPMPANY Ltd., δύο μικτές ελληνοκινεζικές εταιρείες παραγωγής ραιγιόν (HEILONGJIANG ETMA CHEMICAL FIBRE Co. Ltd. και HEILONGJIANG LONGMA Ltd.)

- FOLLI-FOLLIE A.E: Διαθέτει εμπορικό δίκτυο για τα προϊόντα της στην Κίνα μέσω τριών εταιρειών, της FOLLI-FOLLIE HONG KONG Ltd. και των δύο θυγατρικών της FOLLI-FOLLIE ASIA Ltd. και BLUEFOL HONG KONG Ltd.

- ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε: Λειτουργεί εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών φύλων και σωλήνων (SHANGHAI HITEC PLASTICS Co. Ltd.). Η επένδυση προέρχεται από κυπριακή θυγατρική εταιρεία.

- S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε: Παράγει και διανέμει περλίτη στην αγορά της Κίνας (SINO-HELLENIC INDUSTRIAL MINERALS Co. Ltd. και XINYANG ATHENIAN MINING Co.). Η επένδυση έγινε μέσω κυπριακών θυγατρικών εταιρειών. Επίσης παράγει και διακινεί διάφορα βιομηχανικά ορυκτά μέσω της QINGDAO STOLLBERG & SAMIL (έμμεση επένδυση μέσω Γερμανίας) και της S & B JILIN WOLLASTONITE Co.Ltd.

- PROMOTA HELLAS: Παραγωγή ρούχων t-shirts και επιχειρηματικών δώρων.

Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων από τις προαναφερθείσες εταιρίες ανήρχετο στις 31/12/2004 στο ποσό των 139,16 εκατ.ευρώ έναντι 71,92 εκατ.ευρώ στις 31/12/2003. Οσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα, ο όμιλος LAVIPHARM, μέσω της θυγατρικής του CASTALIA LABORATOIRS DERMATOLOGIQUES A.E., έχει εισέλθει από το 2004 στην αγορά της Κίνας. Τα προϊόντα του Castalia Soins Dermocosmetiques, αφού κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς όλα τα στάδια των αυστηρών ελέγχων του Υπουργείου Υγείας της Κίνας, πωλούνται στην κινεζική αγορά από την εταιρεία PROFEX S.A.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα