Μετοχές: Παίζουν άμυνα οι επενδυτές

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 15:01
REUTERS/STAFF

Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τα κέρδη πάντως να είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Οι επενδυτές δεν εγκαταλείπουν μεν τις μετοχές, αλλά στρέφονται σε επιλογές χαμηλού σχετικά ρίσκου.

Παίζουν «άμυνα» με τοποθετήσεις σε κλάδους, όπως αυτοί της υγείας- φαρμάκου και των τροφίμων, οι οποίοι τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης και αναταραχών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 0,2% όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο είναι στο +0,3%, ενώ ο Dax στη Φραγκφούρτη έχει οριακά μόνο κέρδη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,3%, υπό την πίεση της στερλίνας που επιδίδεται σε ράλι, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής ήταν παράνομη. 

Σε επίπεδο κλάδων, αυτός των τροφίμων ξεχωρίζει με κέρδη περίπου 1% στον πανευρωπαϊκό δείκτη. Από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί περίπου 30%, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση με διαφορά. Στον φαρμακευτικό κλάδο που ενισχύεται επίσης σχεδόν 1%, την παράσταση κλεβει η γερμανική Evotek, με άλμα 6%, μετά την ανακοίνωση ότι επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία με την ιαπωνική Takeda. 

Ο τραπεζικός κλάδος ανακάμπτει μόλις 0,5% ύστερα από πτώση 2,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία έριξαν βαριά σκιά τα ζοφερά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. 

Μία ημέρα μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα και στον κλάδο αναψυχής και ταξιδιών. Καταγράφει οριακή μόνο άνοδο καθώς το ράλι των ανταγωνιστών αντισταθμίζει τις πιέσεις σε συνεργαζόμενες εταιρείες. Οι αεροπορικές Lufthansa και Ryanair συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις με κέρδη 3,1% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ και ο τουριστικός όμιλος TUI εμφανίζει κέρδη της τάξης του 4,3%. 

 naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα