Eυρωπαϊκές τράπεζες: Σχεδόν 60.000 περικοπές θέσεων φέτος

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 15:10
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Δέκα και πλέον χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τα προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επιμένουν και η «απάντηση» σε αυτά έρχεται στη μορφή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg από τις αρχές του 2019 έχει ανακοινωθεί από πιστωτικά ιδρύματα της ηπείρου η κατάργηση σχεδόν 60.000 θέσεων, με τα αρνητικά επιτόκια και την αναιμική ανάπυξη να ασκούν ισχυρές πιέσεις και να γεννούν φόβους για περαιτέρω περικοπές. 

Μεταξύ άλλων η Commerzbank ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταργήσει 4.300 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο μίας αναδιάρθρωσης που άρχισε πριν από τρία χρόνια. Με την ανακοίνωση αυτή ο εφετινός απολογισμός για το «μαχαίρι» των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται στις 58.200 θέσεις. Το 90% εξ αυτών αφορά θέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και μόλις 10% σε τρίτες αγορές, στις οποίες δραστηριοποιούνται. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να αποκαλύψουν την επίμονη αδυναμία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, που παραμένει κατακερματισμένος παρά τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και έχει να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων. 

Ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις περικοπές, έχοντας αναγγείλει την κατάργηση 18.000 θέσεων έως και το 2022, εξαιτίας σε μεγάλο βαθμό της προσπάθειας να περιοριστεί δραστικά η έκθεσή του στην επενδυτική τραπεζική. Χιλιάδες θέσεις περικόπτονται επίσης σε Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα