Διατήρησαν τη θετική τάση

Η αργία στις ΗΠΑ συρρίκνωσε τις συναλλαγές
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 00:01

ΟΡΙΑΚΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς έντονη ήταν η φημολογία για επιχειρηματικές συμφωνίες με τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και τις αμερικανικές χρηματαγορές κλειστές.

Θετική ήταν η πορεία των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου με το μαύρο χρυσό να διατηρείται στα 64 δολάρια το βαρέλι. Η μετοχή της BP σημείωσε άνοδο 1,8%, ενώ, αντίθετα, με μεγάλες απώλειες κινήθηκαν οι μετοχές των χαλυβουργιών Arcelor και ThyssenKrupp μετά τη διαδοχική αύξηση των προσφορών τους για την εξαγορά της καναδικής χαλυβουργίας Dofasco. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Standard Chartered και της TNT έπειτα από φημολογία εξαγορών των εταιρειών.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών L' Oreal που έκλεισε με άνοδο 2,1%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 1.307,27 μονάδες ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από το ρεκόρ τεσσάρων και πλέον ετών της περασμένης Πέμπτης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.740,2 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,51%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.856,09 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11% και στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.514,64 μονάδες με άνοδο 0,58%.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές χρηματαγορές. Απώλειες σημείωσε ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας καθώς ξεθύμανε το ράλι στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας με ρευστοποιήσεις πριν από την κατοχύρωση κερδών στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του γιεν προκάλεσε πτώση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Συνολικά το 2005, ο τομέας ακινήτων υπερδιπλασιάστηκε, ενώ ο τομέας τεχνολογίας σημείωσε άνοδο 28%.

Η μετοχή της Matsushita Electric σημείωσε πτώση 3,1% έπειτα από το ρεκόρ ανόδου των τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ η μετοχή της Shin-Etsu Chemical Co. σημείωσε πτώση παρά την ανακοίνωση της εταιρείας για αυξημένα κέρδη.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,14% και έκλεισε στις 16.268,03 μονάδες, ενώ ο Topix διαμορφώθηκε στις 1.670,15 μονάδες με απώλειες 0,69%.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα