Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες στην Κίνα
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 07:02

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη για δεύτερη ημέρα, καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση από τους κατασκευαστές συρμάτων και καλωδίων θα υπερβεί την προσφορά στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.

Η μείωση των εισαγωγών χαλκού και η αναστολή των πωλήσεων από τα κυβερνητικά αποθέματα, μείωσαν τις προμήθειες, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές του μετάλλου. Τα συμβόλαια του χαλκού σημείωσαν άνοδο 53% στη Σαγκάη πέρυσι, καθώς η ζήτηση για αγωγούς και καλώδια για σπίτια, αυτοκίνητα και βιομηχανίες στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, υπερέβη την προσφορά.

Οι κατασκευαστές καλωδίων και συρμάτων στοκάρουν χαλκό για να μπορέσουν αν συνεχίσουν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Ετους της Νέας Σελήνης από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, εκτιμούν οι διαπραγματευτές.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 520 γιουάν, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 44.930 γιουάν (5.569 δολ.) ο μετρικός τόνος. Το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 44.900 γιουάν ο τόνο στις 10:08' π.μ., τοπική ώρα.

Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο σημείωσαν πέρυσι άνοδο 52%, καθώς η παγκόσμια ζήτηση υπερέβη την προσφορά, η οποία ήταν χαμηλότερη από τις απεργίες στη Βόρειο Αμερική και ένα σεισμό στη Χιλή. Τα αποθέματα στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης, του Λονδίνου και του Comex στη Ν. Υόρκη, επαρκούν για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση για λιγότερο από τέσσερις ημέρες.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange προσφέρθηκε στα 4.610 δολ. και αγοράστηκε στα 4.618 δολ. ο τόνος στις 10:10' π.μ., τοπική ώρα. Τα συμβόλαια χθες υποχώρησαν 0,6% για να κλείσουν στα 4.588 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα