Στα ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 20:20
UPD:20:26
REUTERS/Dylan Martinez

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Με πτώση άνοιξαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, στον απόηχο της εξασθενημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Markit, ειδικά μετά την επιδείνωση των συνθηκών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών στη Γερμανία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάρκεια εξήμισι ετών τον Σεπτέμβριο, καθώς η ύφεση στη μεταποίηση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, παρασύοροντας και τις υπηρεσίες. Στην Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης της Markit για μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στο 49,1 τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο. Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013 που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Επιβράδυνση παρουσίασαν και οι γαλλικές επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία πυροδότησαν ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων, καθώς τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών, που παρέμενε μέχρι στιγμής αλώβητος από τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, ώθησαν τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό των κρατικών ομολόγων. Τις ανησυχίες επιβεβαίωσε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ανάκαμψης, με την εξασθένηση της μεταποίησης να μεταφέρεται τώρα και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν από 7 έως 9 μονάδες βάσης. Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο -0,59%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων και να θέσει ξανά σε λειτουργία πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων από τις 18 Ιουνίου. Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές ανέφεραν ότι δεν θα τους εκπλήξει το γεγονός η απόδοση του 10ετούς γερμανικού να επιστρέψει ξανά στο ιστορικό χαμηλό της κοντά στο -0,70%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 0,83%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πτώση της απόδοσης του ισπανικού, που διαμορφώθηκε στο 0,14%, στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στο Α από Α-.

Στην ελληνική αγορά, το κλίμα παρέμεινε σταθερό, με περιορισμένο ωστόσο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθηκε στα 12 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,32%, με το spread στις 194 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα