Αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου «βλέπει» η ΙΕΑ

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 14:13

Ενίσχυση της ζήτησης για πετρέλαιο παγκοσμίως αναμένει το 2006 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) επικαλούμενη την αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και την έντονη ζήτηση στην Κίνα.

Στην τελευταία έκθεσή του, το ενεργειακό παρατηρητήριο των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 2,2% έναντι αύξησης κατά 1,3% που κατεγράφη το 2005.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά επίσης ότι επιπλέον ποσότητες αργού από τον ΟΠΕΚ θα επιτρέψουν τη διάθεση στην παγκόσμια αγορά επιπλέον ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, ενώ προβλέπει επιτάχυνση της προσφοράς από τις εκτός του καρτέλ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ - λιγότερη από 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - είναι «κάτω από τα επίπεδα άνεσης».

Η IEA αναθεώρησε προς τα άνω την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ το 2006, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει σε 28,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 200.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα σε σχέση με το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα