Σ. Αραβία: Αποκάλυψε την έκταση της καταστροφής στο κοίτασμα Χουράις

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 16:49
UPD:16:55
REUTERS/HAMAD I MOHAMMED

To πλήγμα που προκάλεσαν οι αεροπορικές επιθέσεις στο Χουράις, το δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμά της, αποκάλυψε η Σαουδική Αραβία. Η Aramco άφησε δημοσιογράφους με κάμερες να μπουν και να καταγράψουν στο φωτογραφικό φακό την έκταση της ζημιάς στις εγκαταστάσεις, διαβεβαίωνοντας πάντως εκ νέου ότι η λειτουργία θα αποκατασταθεί πλήρως έως τα τέλη του μήνα. 

Συντρίμμια, λιωμένοι σωλήνες, καμένος εξοπλισμός κάθε είδους συνέθετα την εικόνα. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουμε στην πλήρη παραγωγή που βρισκόμασταν πριν την επίθεση (στο Κουράις) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Φαχάντ Αμπντουλκαρίμ, γενικός διευθυντής της Aramco για τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στις νότιες περιοχές, στους δημοσιογράφους. «Εργαζόμαστε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ.

Στο χώρο υπήρχαν εργάτες που φορούσαν γιλέκα εργασίας σε κόκκινο χρώμα για να είναι ευδιάκριτοι και λευκά κράνη. Το κοίτασμα είχε ήδη ανακτήσει το 30% της παραγωγικής του ικανότητας μέσα σε 24 ώρες από τις επιθέσεις και θα παράγει πάλι 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Εργαζόμενοι εργάζονται πυρετωδώς ολόκληρο το 24ωρο, σε κυλιόμενες βάρδιες, για την αποκατάσταση, σύμφωνα με την εταιρεία. 

Το κοίτασμα στο Χουράις έχει μέγιστη παραγωγική δυνατότητα 1,45 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη του πλανήτη δέχθηκε επίθεση με drones και στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, με αποτέλεσμα να χάσει ποσότητα 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 6% της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Aramco να εισάγει σημαντικές ποσότητες νάφθας από την Ελλάδα και τη Ρωσία, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις παραγγελίες από ασιατικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα.  

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα