FT: Το Ριάντ κάνει bullying σε πλούσιους επιχειρηματίες να συμμετέχουν στην IPO της Aramco

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 15:49
REUTERS/Ahmed Jadallah

Eντονότατες πιέσεις σε πλούσιες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco φέρεται να ασκεί το Ριάντ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να πετύχει αποτίμηση ύψους 2 τρισ. δολαρίων για τον πετρελαϊκό κολοσσό. 

Όπως αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι οχτώ πηγές με γνώση της υπόθεσης, οι πιέσεις έχουν ενταθεί μετά τις επιθέσεις με drones στις εγκαταστάσεις της Aramco, οι οποίες έπληξαν την παραγωγή της και θα μπορούσανα να πλήξουν και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τέσσερις εκ των ανθρώπων, που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας, χρησιμοποίσαν φράσεις όπως «το βαρύ χέρι του κράτους» και «bulling» (εκφοβισμός) για τη στάση του βασιλείου έναντι των πλούσιων οικογενειών, τη στήριξη των οποίων θέλει να διασφαλίσει για να πετύχει ότι η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. 

Μεταξύ των πλουσίων που δέχονται πιέσεις σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ο δισεκατομμυριούχος Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, που είχε μείνει υπό κράτηση για τρεις μήνες στο ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ, όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξαπέλυσε πριν από δύο χρόνια μία τεράστια «επιχείρηση κατά της διαφθοράς». Στο πλαίσιο της επιχείρησης, με την οποία ουσιαστικά θέλησε να απαλλαγεί από πιθανούς ανταγωνιστές ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2017 έντεκα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί, πολλοί πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, στρατιωτικοί και σημαντικοί επιχειρηματίες. 

Δεκάδες ακόμη εύποροι επιχειρηματίες έχουν δεχθεί κρούσεις για την IPO της Aramco. «Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό από την ομάδα των 50 πλουσιότερων του βασιλείου» ανέφερε χαρακτηριστικά μία εκ των πηγών. Άλλη πηγή ανέφερε ότι ένας επιχειρηματίες, από αυτούς που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν στο Ritz Carlton, πιέζεται να δώσει 100 εκατ. δολάρια για την αγορά μετοχών της Aramco, προκειμένου να κάνει «το πατριωτικό του καθήκον». 

H Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ούτε η κυβέρνηση θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις των Financial Times. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα