Χρηματιστήρια: Θετικό κλίμα με τις κεντρικές τράπεζες ξανά στο επίκεντρο

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 20:32
UPD:20:33
REUTERS/STAFF

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Οι κεντρικές τράπεζες και η νομισματική τους πολιτική βρέθηκαν για άλλη μία συνεδρίαση στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων (η 2η σε διάστημα λιγότερο των 2 μηνών) από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 1,75% - 2,00%.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας και της Αγγλίας να τραβήξουν τα βλέμματα των επενδυτών, οι οποίες μετά τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις τους αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,10% και 0,75% αντίστοιχα.

Παράλληλα ξεκίνησε νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Κίνας, με σκοπό να προλειάνουν το έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις με ανώτατους αξιωματούχους των 2 χωρών.

Η Wall Street κινούταν ενδοσυνεδριακά σε θετικό έδαφος μεν σε ρηχά νερά δε, με τους επενδυτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι από τα αντιφατικά μηνύματα της Fed για την προοπτική περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Στην Ευρώπη απλό την άλλη οι μετοχές κινήθηκαν πιο ψηλά, βοηθώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείσει ενισχυμένος κατά 0,61%.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της χθεσινής συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη 1,87%, καθώς οι τράπεζες γύρισαν την πλάτη στο νέο γύρο φθηνής χρηματοδότησης αντλώντας μόλις 3,4 δισ. δολάρια, μία εξέλιξη που από τους επενδυτές ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σε καλή κατάσταση.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών online χρηματιστηριακών συναλλαγών IG Group εκτινάχθηκε 10,27%, μετά τις προβλέψεις της ότι το 2020 τα κέρδη της θα επιστρέψουν σε ανοδική πορεία.

Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,55%), Λονδίνο (0,58%), Παρίσι (0,68%) και Μιλάνο (0,82%).

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας επέδρασε θετικά στα ασιατικά χρηματιστήρια, κλείνοντας ως επί το πλείστον τα κυριότερα από αυτά με θετικό πρόσημο.

Στη δήλωσή της η ιαπωνική κεντρική τράπεζα υπογράμμισε αναφορικά με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, ότι «είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη πιθανότητα απώλειας του μομέντουμ για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας της τιμής του».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα