Τράπεζα της Αγγλίας: Η αβεβαιότητα του Brexit ρίχνει τον πήχη για τον πληθωρισμό

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 14:34
UPD:14:35
REUTERS/YVES HERMAN

Πιο αδύναμος από ό,τι αρχικά υπολόγιζε ενδέχεται να είναι ο πληθωρισμός στη Βρετανία, όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, επικαλούμενη την επίμονη αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας απολύτως τις προβλέψεις αναλυτών και επενδυτών. 

«Τα πολιτικά γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας» επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. «Όσο περισσότερο αυτές οι αβεβαιότητες επιμένουν τόσο πιο πιθανό είναι ότι η ζήτηση θα παραμένει υπό πίεση και οι πληθωριστικές πιέσεις θα περιορίζονται» αναφέρεται. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης είναι η πιο ισχυρή έως τώρα ένδειξη για το πώς η κεντρική προετοιμάζεται για μία νέα παράταση της ημερομηνίας εξόδου, παρά τις επίμονες διακηρύξεις του Μπόρις Τζόνσον ότι το Brexit θα έρθει με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου. Σε αυτά επιβεβαιώνεται ότι η απάντηση σε ένα no deal δεν θα είναι «αυτόματη», αλλά θα περιμένει να αποτιμήσει τον αντίκτυπο. 

Εάν από την άλλη υπάρξη ομαλή έξοδος, τότε ενδεχομένως η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να αυξάνει, με μικρά, σταδιακά βήματα τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα