Κοντά στα 67 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύεται το αργό πετρέλαιο

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες από τη Νιγηρία και το Ιράν
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 08:26

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη για δεύτερη ημέρα, πλησιάζοντας τα 67 δολ. το βαρέλι, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα προμηθειών από το Ιράν, το οποίο αποτελεί περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία θέλουν να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να ληφθούν μέτρα τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν κυρώσεις, επειδή η χώρα αρνείται να εγκαταλείψει την έρευνα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στη Νιγηρία, οι μαχητές απειλούν με περαιτέρω επιθέσεις σε εταιρείες πετρελαιοειδών, όπως μετέδωσε χθες το Sky News, καθώς η παραγωγή σε αυτή τη χώρα της Αφρικής έχει μειωθεί 9% εξ αιτίας των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις και σε απαγωγές.

Τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 2,39 δολ., ποσοστό 3,7%, φθάνοντας χθες τα 66,31 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία ημέρα, από τις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο τυφώνας «Rita», απειλούσε να πλήξει τον Κόλπο του Μεξικό στις ΗΠΑ.

Το Ιράν παρήγαγε 3,9 εακτ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, έχει επιπλέον περιθώριο παραγωγής 1,3 εακτ. βαρέλια ημερησίως.

Η Νιγηρία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί ολόκληρο το 2006, καθώς η κατανάλωση της Κίνας και των ΗΠΑ αυξάνεται, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ). Η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2% στα 85,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά την αύξησή της κατά 1,3% πέρυσι, σύμφωνα με την ΙΕΑ, σύμβουλο των 26 κρατών κατανάλωσης πετρελαίου, σύμφωνα με τη μηνιαία της έκθεση χθες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,7910 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σημειώνοντας χθες άνδοο 7,65 σεντς, ποσοστό 4,5%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 25 Οκτωβρίου.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου βρισκόταν στα 1,8239 δολ. το γαλόνι, μετά την αναρρίχησή της κατά 9,22 σεντς, ποσοστό 5,3%, φθάνοντας στα 1,8233 δολ. το γαλόνι χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα