Intel, Yahoo: Τα απογοητευτικά αποτελέσματα τόνωσαν την ανησυχία για τα κέρδη

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 11:20

ΚΕΡΔΗ χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, εμφάνισε η Intel Corp. και η Yahoo! Inc., ωθώντας τις μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας χαμηλότερα, καθώς ανησυχία επικρατεί για την ανάπτυξη που ενδέχεται να περιοριστεί στο σύνολο του κλάδου.

Οι μετοχές της Intel, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, διαπραγματεύθηκαν στα 22,96 δολ. στις 9:16 π.μ. στη Γερμανία, κατά 10% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμό τους στο Nasdaq. Οι μετοχές της Yahoo, του site με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα υποχώρησαν 13%, στα 34,80 δολ. η μία. Ο Dow Jones Europe Stoxx Technology σημείωνε απώλειες 2,4%, φθάνοντας στις 293,03 μονάδες.

Τα κέρδη και τα έσοδα της Intel για το τέταρτο τρίμηνο, ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι πωλήσεις των chip για επιτραπέζια κομπιούτερ, υστέρησαν των εκτιμήσεων της εταιρείας.

Η Yahoo, που αντιμετωπίζει τη γιγάντωση του ανταγωνισμού από την Google Inc., είπε ότι δαπάνησε περισσότερα για την ανάπτυξη λογισμικού για κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις. Οι δύο εταιρείες, συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων εταιρειών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας, που ανακοινώνουν κέρδη για το τρίμηνο, στο οποίο περιλαμβάνεται η περίοδος των εορτών και οι επενδυτές περίμεναν πιο ρόδινη προοπτική.

Και η International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) ανακοίνωσε επίσης χθες πωλήσεις χαμηλότερες των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, ωστόσο τα κέρδη της υπερέβησαν τις προβλέψεις με αποτέλεσμα οι μετοχές της να σημειώσουν άνοδο κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση στις ΗΠΑ.

Η Apple Computer Inc., που κατασκευάζει τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod, θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της χρήσης και η Motorola Inc., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, θα τα ανακοινώσει αύριο.

Η Intel ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 16%, φθάνοντας τα 2,45 δισ. δολ. ή 40 σεντς ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 6,3%, φθάνοντας τα 10,2 δισ. δολ. Οι πωλήσεις αυτό το τρίμηνο, ενδέχεται να είναι χαμηλότερες των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, είπε η εταιρεία.

Η Yahoo, ανακοίνωσε κέρδη 16 σεντς ανά μετοχή, εξαιρουμένων κάποιων στοιχείων, έναντι 17 σεντς ανά μετοχή που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Η αύξηση 395 των πωλήσεων ήταν η χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών.

Η IBM, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ στον κόσμο και δεύτερη μετά την Microsoft, ανακοίνωσε 13% αύξηση των κερδών στα 3,19 δισ. δολ. ή 2,01 δολ. ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 12%, φθάνοντας στα 24,4 δισ. δολ. και εκτός των προβλέψεων του αναλυτή της UBS AG, Benjamin Reitzes, ο οποίος εκτιμούσε ότι οι πωλήσεις της θα ανέλθουν σε 25,6 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα