Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, με τον S & P 500 να κερδίζει 0,26%.Τα συμβόλαια αργού Brent μειώθηκαν κατά 0,64% στα 64,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ (WTI) έχασε 0,78% στα 58,88 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στήριξαν το πετρέλαιο καθώς και ορισμένα από την ομάδα των ασφαλών assets όπως τα ομόλογα των ΗΠΑ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
«Ενώ η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θεωρείται σχεδόν σίγουρη, οι επενδυτές θα εστιάσουν στη δήλωση και τις οικονομικές προβλέψεις από τους διαμορφωτές πολιτικής της Fed, καθώς υπήρξαν ενδείξεις σοβαρών διαφωνιών μεταξύ τους.
Ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει τις ανησυχίες των αρμοδίων για την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, αν και η ελαστική εγχώρια κατανάλωση έχει δώσει στα γεράκια κάποιους λόγους να ανησυχούν για τη μείωση των επιτοκίων υπερβολικά βιαστικά».
Παρατηρούσαν από το Reuters σήμερα σχολιάζοντας τις συναλλαγές στην Ασία.
Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες και οι μετοχικές αξίες διέκοψαν την πτώση τους από τάσης φυγής από το ρίσκο λόγω γεωπολιτικών αιτίων, επιτρέποντας την εστίαση του ενδιαφέροντος στην απόφαση που αναμένεται σήμερα από την Fed για τα επιτόκιά της.
Στην Αθήνα είχαμε χθες ένα ψαλίδισμα στο 50% των κερδών που εμφανίστηκαν στην αιρετικά ανοδική σύνοδο της Δευτέρας. Αυτή η εικόνα προέκυψε με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο (45,2 εκατ. ευρώ) ενώ στις 16:15 ήταν μόλις 23,2 και σε τρία τέταρτα της ώρας με ελεύθερη διαπραγμάτευση και τις δημοπρασίες προστέθηκαν άλλα 22 εκατ. για συναλλαγές που προκάλεσαν βελτίωση. Συνεπώς η συνεισφορά των διαχειριστών από τις ΗΠΑ ήταν υπέρ ανόδου. Μετά το πέρας της συνεδρίας εδώ οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρώπη συνέχισαν την αντίδραση από τα χαμηλά και κατέληξαν σε οριακές απώλειες ενώ στις ΗΠΑ οι δείκτες έκλεισαν με μικρά αλλά υπολογίσιμα κέρδη.
Οι εγχώριοι αναλυτές μετά από καιρό εμφανίζουν διαφορετικές προσδοκίες για την βραχυπρόθεσμη τάση:
« Με τους ταλαντωτές καθαρά ανοδικούς, επόμενος στόχος οι 877 μονάδες και σε περίπτωση υπέρβασης, το προηγούμενο υψηλό στις 903. Οι Τράπεζες πλησιάζουν το προηγούμενο υψηλό τους, τις 831 μονάδες, όπου ενδέχεται να δυσκολευτούν. Στήριξη στον ΓΔ έχουμε στις 844 και κρατάμε την ανοδική τάση μέχρι τις 826 μονάδες». Σημείωσε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
«Φυσιολογικά νευρικές ήταν χθες οι Διεθνείς Αγορές, δεδομένου της αύξησης της τιμής του Πετρελαίου, η οποία θα λέγαμε ότι έχει συνολικά, ένα ελαφρώς αρνητικό αντίκτυπο στους μετοχικούς δείκτες. Πάραυτα, είναι αρκετά αβέβαιο για το αν μιλάμε για Πετρελαϊκό σοκ στην παρούσα φάση. Στο εσωτερικό, ο ΓΔ με πρωταγωνιστές την ΜΟΗ και τον Τραπεζικό κλάδο προσέγγισε τις 870 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το βασικότερο ενδιάμεσο σημείο αντίστασης μέχρι τα πρόσφατα υψηλά. Παραμένουμε θετικοί με αυξημένα, ωστόσο, αντανακλαστικά, καθώς το περιβάλλον συνεχίζει να είναι ασταθές. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα και αύριο συνεδριάζει η FED και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για μείωση επιτοκίων κατά 0,25%». Παρατηρούσε η Leon Depolas Sec.
Ένα πρόγραμμα επενδύσεων γύρω από το ελληνικό χρηματιστήριο αν διαμορφώθηκε στην αρχή της χρονιάς, μπορεί στην εκπνοή του τρίτου τριμήνου να θεωρηθεί ότι εφθασε στο τέλος του, αν οι στοχοι που τέθηκαν έχουν επιτυχθεί. Αυτό έχει σχέση με τους στόχους γύρω από την απόδση ενός χαρτοφυλακίου. Ήρθε στο νου αυτή η παρατήρηση καθώς διαπιστώναμε ότι με τον ΓΔ χθες, μετά τις 15:30, στις 860 μονάδες και μεταβολή -0,85%, η ετήσια απόδοση ήταν 40% και κάτι παραπάνω! Ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, δεν υπάρχει φέτος αγορά με σκληρό νόμισμα και απόδοση πάνω από 20%.
Οι διαχειριστές περίμεναν τον Φάρο των χρηματιστηρίων, γιατί από τις αντιδράσεις των αμερικανών διαχειριστών που ήταν μέσα στις εξελίξεις και την διαροή πληροφοριών, θα έβγαζαν τα συμπεράσματά τους. Αναφορικά με το κλίμα στη συνάντηση της FOMC της επιτροπής που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της Fed. Εδώ είχαμε πάλι ένα μικρό «θαύμα» αφού σε μια ώρα συναλλαγών μαζί με τις δημοπρασίες ο τζίρος σχεδόν διπλασιάστηκε καταλήγοντας στα 45,134 εκατ. ευρώ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η επιφύλαξη των επενδυτών στη Wall Street στον απόηχο της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία έφερε μικρές ανοδικές μεταβολές των βασικών δεικτών την παραμονή της απόφασης της Fed.
Άλλωστε η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «βουτιά» 5,7% στα 59,34 δολάρια ανά βαρέλι μετά από πληροφορίες ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της ARAMCO ενδέχεται να αποκατασταθούν εντός τριών εβδομάδων.
Η είδηση από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου, μεταβαίνει στις ΗΠΑ κινεζική αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς. Ο Λιάο Μιν αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για Οικονομικά Θέματα και υφυπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί σήμερα τις ΗΠΑ.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,13% ή 34 μονάδες στις 27.110,80, ο S&P σημείωσε άνοδο +0,26% στις 3.005,70 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 8.186,02 μονάδες.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία.
Στο μεταξύ, η Fed ανακοίνωσε ότι θα παρέχει ρευστότητα $75 δισ. στο χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψει μια απότομη αύξηση στο βραχυπρόθεσμο κόστος χρηματοδότησης.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,80%.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικρή πτώση εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς ήταν σε ισχύ οι γεωπολιτικές ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου.
Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,05% στις 389,33 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,01% στις 7.320,40 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,06% στις 12.372,61 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,24% στις 5.615,51 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα -0,53% στις 9.004,20 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες -0,76% στις 21.801,93 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 5% στα 59,75 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται οριακά 0,1% στα 1.512 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1064 από 1,1004 την προηγούμενη μέρα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Reuters, δείχνει βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Zew ενισχύθηκε στις -22,5 μονάδες από -44,1 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη βελτίωση, στις -37 μονάδες.
ΧΑ
Μέρα φυγής από το ρίσκο διεθνώς με ανάλαφρο τζίρο
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα 0,42 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης (856,99), προκάλεσαν την εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 868,16 μονάδες από τις 868,18 την προηγούμενη. Αμέσως μετά ακολούθησε μια γεμάτη νευρικότητες καθοδική κίνηση που έφερε στις 13:45 τον ΓΔ στο επίπεδο των 859,54 μονάδων, από 857,39, που ήταν το κατώτερο για το μέσο όρο τη Δευτέρα. Από τότε σε όλο το δεύτερο μέρος της συνόδου η κίνηση των τιμών ήταν πλαγιο ανοδική με μικρή κλίση και μέσα σε αρνητικό διαρκώς πεδίο.
Ήταν τελικά ξεκάθαρα πτωτική η κίνηση του ΓΔ από τις 10:32 και σταθερά σε αρνητικό πεδίο ως τις δημοπρασίες που ώθησαν ψηλότερα τους βασικούς δείκτες και το κλείσιμο πήρε μια κάποια απόσταση από τον πυθμένα της μέρας.
Επανεμφανίστηκε η δυναμική των σαφώς καθοδική συνεδριάσεων, δηλαδή η εγγραφή του πυθμένα στο μέσο της συνόδου και μετά αναζήτηση ή υπόσχεση για αναζήτηση ανώτερου μέρας ως τις 17:00 αλλά με τιμές κοντά στο χαμηλό. Αλλά στο τελευταίο ημίωρο και τις δημοπρασίες ο ΓΔ είχε ανοδική πορεία. Η συνολική κίνηση τον οδήγησε στο τέλος σε επίπεδα που είχαν 6,25 μονάδες απόσταση από το ανώτερο ημέρας. Η πορεία απομάκρυνσης από τα επίπεδα (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα δεν συνεχίστηκε. Γιατί ο ΓΔ έκλεισε καθοδικά -0,69% (καταλήγοντας στη γειτονιά των 862 μονάδων) σε συμφωνία με τις πτωτικές μεταβολές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ.
Ήταν διαφορετική συνεδρία από την προηγούμενη, με σταθερότητα της ζήτησης σε ελάχιστες μετοχές του 25άρη ενδοσυνεδριακά, που διατηρήθηκε ως το τέλος. Ήταν στις πρώτες θέσεις με βάση τη μεταβολή οι ΟΤΕ +0,79%, ΒΙΟ +0,77%, ΟΛΠ +0,43%, ΕΛΠΕ +0,35% και ΤΙΤC +0,11%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς σε αρνητικό πεδίο διαρκώς μετά το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 5 μονάδων. Πιέστηκαν εξαιρετικά ως 15:40 περίπου όταν ο Τραπεζικός Δείκτης έγραψε κατώτερο στις 788,52 από 781,58 μονάδες αλλά εμφάνισε ανώτερο στα επίπεδα των 799,7 μονάδων στις 10:30. Κατέληξε δε στις 793,97 από 804,72 μονάδες με μεταβολή -1,34%.
Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΜΠΕΛΑ -3,58%, ΛΑΜΔΑ -2,96%, ΦΡΛΚ -2,56%, ΕΧΑΕ -1,87 και ΑΡΑΙΓ στο -1,50%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου έγινε θετικά αισθητή ως και τις δημοπρασίες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ αφού απόκτησε αταλάντευτα πτωτικό βηματισμό. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με αρνητικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ, εκδηλώθηκαν άγρια στο πρώτο μέρος και μετά τις ισορροπούσε η ζήτηση. Όταν έκλεινε η Αθήνα, στην ευρωζώνη οι δείκτες ήταν σε αρνητικό πεδίο. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης είχαν ήπια πτώση της τάξης του -0,50% και επηρέασαν την τάση μονιμοποιώντας στους AC, FTSE100 και DAX απώλειες κοντά στο 0,50% επίσης.
Τη σύνοδο σφράγισε συναλλακτικό ενδιαφέρον κατώτερο από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,379 εκατ. ευρώ (για ΣΑΡ 811.000 ευρώ, ΤΙΤC 905.060 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ 382.005.ευρώ, και ΕΥΡΩΒ 5,280 εκατ. ευρώ). Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης κατά 6 μονάδες και με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από 1,54% κατέληξε στο 1,51% αφού πέρασε και από το 1,49%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 2,37 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,171 από 59,465 δις ευρώ.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,34%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,50% από +3,55%, την ΕΤΕ στο -0,77% από +0,58%, ΕΥΡΩΒ -0,60% από +1,21% και την ΠΕΙΡ στο -0,84% από +0,13%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως περίπου τα blue chip με μεταβολή -0,94% από +0,95%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 5) και τρια την ΣΕΝΕΡ ΑΔΜΗΕ και ΜΟΗ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,69% οδηγήθηκε στις 861,91 από 867,94 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2132,20 από 2147,91 με μεταβολή -0,73%. Οι δημοπρασίες ώθησαν ψηλότερα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,135 από 77,061 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,379 από 9,432 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 34,753 από 62,122 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,043 από 2,790 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 30 από 62, των καθοδικών 66 από 32 και 25 από 23 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Σε πλήρη ανάπτυξη η μετακύληση θέσεων
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές ώθησαν χαμηλότερα κατά 15,7 μονάδες την τιμή του FTSE25. Η εγγραφή του ανώτερου στις 2149,22 μονάδες ακολούθησε στις 10:31. Ενώ στις 13:18 είχαμε την εμφάνιση του ελάχιστου στις 2127,67. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2135,57. Το κλείσιμο στις 2132,20 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,73%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 60,087 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 4945 ΣΜΕ, με τελευταίες πράξεις στις 2133,50 από 2144,25 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 4488 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2158,75 μονάδες, κατώτερο τις 2135,00 και τελευταίες πράξεις στις 2140,00 μονάδες. Διακινήθηκαν 176 συμβόλαια της σειράς Νοεμβρίου. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 9.043 από 12.736 ΣΜΕ ενώ για την επόμενη σειρά 8837 από 5005 και της σειράς Νοεμβρίου ανήλθαν σε 126.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 2 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διαμορφώθηκε στα 35 για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Οκτωβρίου) διακινήθηκαν 32 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…
Η κόντρα στο ρεύμα (contrarian) προχθεσινή κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε συνέχεια του χτυπήματος στις εγκαταστάσεις της Aramco, ήταν για πολλούς συνεδρίαση-έκπληξη που εξηγείται μόνο από τη διάθεση των «ισχυρών χεριών» να υπάρξει μήνυμα ψυχραιμίας στις αγορές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναταραχή στην πετρελαϊκή αγορά μπορεί να συνεχιστεί, οδηγώντας τις τιμές του μαύρου χρυσού στα ύψη ακόμη και των 100 δολαρίων το βαρέλι. Έτσι, αναπόφευκτα η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, εξέλιξη που θα διαβρώσει τα εταιρικά μεγέθη και θα οδηγήσει σε κύμα αποεπενδύσεων στις αγορές.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια είναι η πιθανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου αρνητικού σεναρίου. Τα λογικά δεδομένα δεν συνηγορούν σε αυτό καθώς ήδη οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου δεν δικαιολογούν ψηλότερες τιμές από την περιοχή των 60 δολαρίων. Καθώς η μεν παραγωγή συνεχώς διευρύνεται από την εκμετάλλευση νεών κοιτασμάτων ενώ η ζήτηση είναι χαμηλή τόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας όσο και λόγω της πολιτικής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα ελέω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, με Πρόεδρο των ΗΠΑ μια απρόβλεπτη προσωπικότητα όπως είναι ο Τραμπ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις κλιμάκωσης της έντασης παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την Ε.Ε., τη Ρωσία και την Κίνα. Επιπλέον, είναι πιθανή η συσχέτιση των εξελίξεων με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα, καθώς οι ΗΠΑ είναι παραγωγός πετρελαίου ενώ η Κίνα εισάγει και επομένως βλάπτεται από τη διατήρηση των τιμών σε ψηλά επίπεδα.
Με αυτά τα δεδομένα, οι λοιποί «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit και οι επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή συνοχή, περνούν προσωρινά σε δεύτερη θέση. Ευλόγως δε Επιπλέον, στο πλαίσιο της αποφυγής ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, αναζητούν τα ενδεδειγμένα επενδυτικά καταφύγια πέραν της διατήρησης αυξημένων ρευστών διαθεσίμων που συχνά πρέπει να αναζητηθούν σε ειδικών χαρακτηριστικών εταιρείες που ευνοούνται στις παρούσες συνθήκες. Με την επενδυτική κοινότητα να αναμένει την αντίδραση της Federal που καλείται αύριο να αποκλιμακώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια σε συνέχεια της νέας ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Εν όψει των παραπάνω, τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία δύσκολα μπορούν να ληφθούν υπόψη σε σχέση με την απόφαση για αυξημένες ροές στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι αξιοσημείωτες καθώς οι δημοσιοποιούμενες εξαμηνιαίες επιδόσεις είναι ικανοποιητικές, ιδιαίτερα εκείνη του Μυτιληναίου με τον κύκλο εργασιών να φτάνει σχεδόν το 1 δις. στο 1ο εξάμηνο. Παράλληλα στο επόμενο διήμερο, 18-19/9, επιλεγμένες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. θα παρουσιάσουν τις προοπτικές τους στο Road Show του Λονδίνου, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει επιτάχυνσης των κινήσεων για μείωση των κόκκινων δανείων. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις με το δημόσιο να προκρίνει την επιλογή της άμεσης διάθεσης ποσοστού με διαδικασία book-building για τα ΕΛΠΕ.
Είναι επομένως σαφές, ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να επανακάμψουν οι ροές για τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους στο βαθμό που υπάρξει βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ως τότε, η συντήρηση των χαμηλών συναλλαγών δύσκολα θα αλλάξει την κίνηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή μεταξύ 850-880 μονάδων, ενόσω οι αβεβαιότητες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Σήμερα
Οι τιμές του πετρελαίου ηρέμισαν σήμερα Τετάρτη 18/9, καθώςη Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι το βασίλειο έχει αποκαταστήσει πλήρως την πετρελαϊκή του προσφορά μετά από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου, και η προσοχή εστιάστηκε σε μια αναμενόμενη περικοπή επιτοκίων από τις ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς υποχώρησαν πριν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής σήμερα 18/9.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,05% και στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο +0,08%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,03% στο πρώτο μέρος ενώ στο δεύτερο η πτώση του ήταν -0,16%. Ανοδικά κινήθηκε ο σύνθετος δείκτης στη Σαγκάη αφού στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο +0,37% με τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ στο -0,13%.