Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 14:05
UPD:14:36

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, τη συμφωνία επι του προϋπολογιμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013, στην οποία κατέληξαν οι «25» στις 16 Δεκεμβρίου 2005, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.

«Η κοινή θέση του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δεν εξασφαλίζει ένα κοινοτικό προϋπολογισμό που ενισχύει την ευημερία, την αλληλεγγύη και την ασφάλεια στο μέλλον», εκτιμά η Ευρωβουλή, απορρίπτοντας τη συμφωνία με 541 ψήφους έναντι 56 και 76 αποχές.

Μετά την εξέλιξη αυτή, προμηνύονται σκληρές διαπραγματεύσεις, μέσα στους επόμενους μήνες, μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να τεθούν σε ισχύ οι δημοσιονομικές προοπτικές, οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο των ετήσιων δαπανών του προϋπολογισμού.

«Το κοινοβούλιο απορρίπτει τις δημοσιονομικές προοπτικές που προτάθηκαν από το Συμβούλιο, αλλά θα θέλαμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις ώστε να καταστεί δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός προβλέπει ελάχιστους πόρους για έρευνα και ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την εξωτερική πολιτική και καθιστά την εκταμίευση μερικών δαπανών πολύ δύσκολη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα