Διϋπουργική για ΔΕΚΟ: Αυξήσεις στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής

Όρια στις απολαβές προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 14:53

Οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δεν θα ξεπεράσουν τις αυξήσεις που θα καθορίζονται από την εισοδηματική πολιτική, ενώ τα όρια των απολαβών των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων των επιχειρήσεων αυτών δεν θα ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, από τη Διϋπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Η Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση όλων των άρθρων του νόμου 3429/2005.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής ο κ. Αλογοσκούφης, ολοκληρώνεται η μεγάλη μεταρρύθμιση εξυγίανσης και περιορισμού του δημόσιου τομέα. Με τη μεταρρύθμιση αυτή περιορίζεται η σπατάλη και οι ΔΕΚΟ δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΔΕΚΟ θα καταρτίσουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους πολίτες μέσα σε ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής, ενεργοποιείται το άρθρο 1 του νόμου και κάθε ένας υπουργός θα καταρτίσει κατάλογο των επιχειρήσεων που εποπτεύει και για κάθε επιχείρηση θα συγκεντρωθούν στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα, τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου, τις επενδύσεις, τον δανεισμό, το χρέος και την απασχόληση. Με βάση τα παραπάνω, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η άντληση στοιχείων σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί.

Επίσης ενεργοποιείται το άρθρο 2 βάσει του οποίου όλες οι ΔΕΚΟ θα πρέπει ώς τις 27 Ιουνίου 2006 να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στο νόμο. Οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να αποστείλουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2006 στην (υπό σύσταση) Ειδική Γραμματεία για τις ΔΕΚΟ, τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ θα υποβάλουν και στρατηγικά σχέδια. Ορισμένες ΔΕΚΟ (ΕΛΟΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ κλπ.) έχουν ήδη υποβάλει στρατηγικά σχέδια.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ενεργοποίηση του άρθρου 7, σύμφωνα με το οποίο οι ΔΕΚΟ υποχρεούνται να υποβάλουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, οι δεσμεύσεις των ΔΕΚΟ θα εγκριθούν από τη Διϋπουργική Επιτροπή. Οι Χάρτες θα αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων.

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων (νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό) θα γίνονται κατά ενιαίο τρόπο. Ενεργοποιείται επίσης το άρθρο 14 και κατά συνέπεια οι διοικήσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το προσωπικό για την κατάρτιση νέων εσωτερικών κανονισμών του προσωπικού. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θέλει να επιδιωχθεί συναινετικά η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως για το τρέχον έτος, επιβάλλεται η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής με τη γενική κατεύθυνση να μην υπερβούν οι αυξήσεις τους μισθούς που θα καθοριστούν από την εισοδηματική πολιτική. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εισοδηματική πολιτική θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 3% και κατά συνέπεια και οι αντίστοιχες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση εξάλλου, δεν οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για αυξήσεις στα εισιτήρια.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως όποιος υπουργός θέλει να εφαρμόσει από αύριο τις νέες ρυθμίσεις για τους μισθούς των προέδρων και των διευθύνοντων συμβούλων, είναι ελεύθερος να το πράξει.

Νωρίτερα υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης εισηγήθηκε τη μείωση των απολαβών των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατά 50%.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα