Στο επίκεντρο τα ελληνικά ομόλογα

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 19:44
UPD:19:47
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εν μέσω της επενδυτικής ευφορίας που προκάλεσε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση επταετούς ομολόγου από τον ΟΤΕ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε στο 1,48% με το spread να κλείνει στις 200 μονάδες βάσης, αφού όμως ενδοσυνεδριακά κατάφερε να υποχωρήσει και κάτω από το επίπεδο αυτό. Η απόδοση στον τίτλο με λήξη το 2026 διαμορφώθηκε στο 1,19%. Ο όγκος ωστόσο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολες αγοράς.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ωστόσο, οι τιμές των κρατικών ομολόγων «είδαν» τα κέρδη τους να περιορίζονται προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς οι τιμές πετρελαίου έκαναν πτωτική διόρθωση, στην είδηση ότι θα αποκατασταθεί σύντομα το 70% των απωλειών, παρότι κύκλοι από τη Saudi Aramco εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι η αποκατάσταση της παραγωγής μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή και μήνες. Επίσης, οι επενδυτές παρέμειναν αρκετά συγκρατημένοι, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed σήμερα το βράδυ, με πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων. Η επίθεση με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που έθεσαν εκτός λειτουργίας το 5% της παγκόσμιας προσφοράς αργού, προκάλεσε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο στις τιμές πετρελαίου, προκαλώντας ανησυχίες στις αγορές και ωθώντας τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 30ετούς υποχωρούσε οριακά 1% στο 0,05%, ενώ στο 10ετές κατάφερε να σταθεροποιηθεί στο -0,47%. Σύμφωνα με αναλυτές, υπήρξε κάποια στροφή προς τα γερμανικά, όμως λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και εν αναμονή της απόφασης της Fed, η κίνηση αυτή περιορίστηκε.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ιταλία, η οποία παρουσίασε τη χειρότερη επίδοση, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της σημείωσε άνοδο οκτώ μονάδων βάσης, στο 0,93%. Ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, δήλωσε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει το Δημοκρατικό Κόμμα και να συστήσει νέο κεντρώα πολιτική δύναμη στη χώρα. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο διορισμός του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλιόνι, στη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των πιέσεων μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα