Παρέμβαση Αλογοσκούφη ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα Φωσφορικά Λιπάσματα

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 15:24

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, για να μη μπει "λουκέτο" στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ έστειλε σχετική επιστολή στον Γ. Αλογοσκούφη, μετά από σημερινή συνάντησή της με τους εργαζομένους στην εταιρεία, κύριοι μέτοχοι της οποίας είναι οι τράπεζες Εθνική και Εμπορική. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά επίσης την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου στα δύο εργοστάσια της εταιρείας και την εξυγίανση της διοικητικής, εμπορικής και λειτουργικής δραστηριότητάς της.

"Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρία βρίσκεται σε δεινή ταμειακή κατάσταση, που οφείλεται σε παλιά οικονομικά βάρη, συσσωρευμένα ανεξόφλητα χρέη γεωργικών συνεταιρισμών και χονδρεμπόρων λιπασμάτων, υψηλό δανεισμό και διοικητική αδυναμία για διαρθρωτικές τομές", υπογραμμίζεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους συναρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου, σημαίνει την περαιτέρω αποβιομηχάνιση της χώρας και αφήνει στον δρόμο άλλες 650 οικογένειες. Παράλληλα, αυξάνει την εξάρτηση της εγχώριας βιομηχανίας και αγροτικής οικονομίας από εισαγόμενα λιπάσματα, αφήνει τον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο εξαρτημένο από ανεξέλεγκτα εμπορικά δίκτυα χονδρεμπόρων και απαξιώνει τη θέση της Θεσσαλονίκης στον ευρύτερο ελληνικό και βαλκανικό χώρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα