Προβλήματα υγιεινής στα κρεοπωλεία της Βαρβακείου

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 16:38

Με εντολή του Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, Επόπτες Δημόσιας Υγείας και Κτηνίατροι διενήργησαν Υγειονομικούς Ελέγχους σε όλα τα κρεοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, στα περισσότερα κρεοπωλεία διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1) Τα ρολά της πρόσοψης των καταστημάτων φέρουν μεγάλα ανοίγματα, ικανά να επιτρέψουν τη δίοδο κονιορτού, εντόμων, τρωκτικών, και αδέσποτων ζώων. Επίσης, σε ανοίγματα φωτισμού - αερισμού δεν έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα Νο 16, για να παρεμποδίζεται η είσοδος μυγών, άλλων βλαβερών εντόμων, τρωκτικών.

2) Στα ψυγεία - προθήκες, που χρησιμοποιούνται για την έκθεση των κρεάτων:

- έχουν αφαιρεθεί τμήματα ή και ολόκληρος ο υαλοπίνακας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται τα κρέατα - παραπροϊόντα σφαγίων σε κάθε είδους ρυπάνσεις και να υφίστανται απώλειες στην επιθυμητή σταθερή θερμοκρασία συντήρησης αυτών (κάτω των +4ο C)

- σε ορισμένα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ψύξης

- τα κρέατα - παραπροϊόντα σφαγίων τοποθετούνται πάνω σε επιφάνειες ξύλου, αντί κατάλληλων σκευών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία της ψύξης, καθώς και ο σαφής διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών (κρεάτων, πτηνών, παραπροϊόντων σφαγίων) μεταξύ τους.

- οι υαλοπίνακες στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ρυπαροί

3) Στους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης ή κατάψυξης, που βρίσκονται στο εσωτερικό των καταστημάτων ( υπόγειο - ισόγειο - εσωτερικό εξώστη ):

- το δάπεδο είναι ρυπαρό από υπολείμματα λίπους, αίματος και άλλων όμοιων

- τα τσιγκέλια, που χρησιμοποιούνται για την ανάρτηση των κρεάτων κ.λπ. είναι οξειδωμένα

- τα εσωτερικά τοιχώματα των ψυκτικών θαλάμων είναι ρυπαρά και σε ορισμένα σημεία αυτών η οροφή και τα τοιχώματα παρουσίαζαν φθορές και οξειδώσεις

4) Ολοι οι υπάρχοντες υπόγειοι χώροι, πλην ελαχίστων:

- έχουν έντονα ίχνη υγρασίας και δυσοσμίας, με αποκολλήσεις επιχρισμάτων στις επιφάνειες των τοίχων και της οροφής

- υπάρχει έντονο πρόβλημα από ιστούς αραχνών

- ο τρόπος επικοινωνίας του ισογείου με τον υπόγειο χώρο (σκάλα), από κατασκευής, δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη, την για οποιονδήποτε λόγο προσπέλαση σε αυτά, γεγονός που επιβαρύνεται με τους έντονους ρύπους (γλίτσα)

- στα υπάρχοντα, στους υπόγειους χώρους, αποχωρητήρια έχει παραμεληθεί η καθαριότητα, ενώ δεν λειτουργεί στα περισσότερα το σύστημα εξαερισμού

5) Στους εσωτερικούς εξώστες - πατάρια έχει παραμεληθεί η καθαριότητα και απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός από τους ιστούς αραχνών και απομάκρυνση των άχρηστων - περιττών αντικειμένων. Επίσης, να απομακρυνθούν άμεσα τα κρεβάτια στις λίγες περιπτώσεις που υπήρχαν

6) Τα ξύλα και τεφλόν κοπής κρέατος παρουσιάζουν φθορές και χρήζουν λείανσης ή αντικατάστασης. Απαιτείται η κάλυψη αυτών με κάλυμμα από λαμαρίνα κατά τις ώρες μη λειτουργίας του καταστήματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτά θα πρέπει να φυλάσσονται εντός του καταστήματος, καθότι έχει διαπιστωθεί η ρύπανση αυτών από αδέσποτα ζώα, που εισέρχονται εντός της Αγοράς, κατά τις νυχτερινές κυρίως ώρες.

7) Οι μηχανές κοπής κιμά βρέθηκαν ρυπαρές και με οξειδώσεις

8) Το ξύλο, που χρησιμοποιείται για τη συμπίεση του κρέατος μέσα στις μηχανές κοπής κιμά, σε πολλές περιπτώσεις είχε σημαντικές φθορές, σε βαθμό που το καθιστούσε αναποτελεσματικό για τη συγκεκριμένη εργασία, ώστε να χρήζει άμεσης αντικατάστασης

9) Τα μαχαίρια κοπής κρεάτων - παραπροϊόντων σφαγίων, σε ορισμένες περιπτώσεις, έφεραν φθορές και διαπιστώθηκε η κακή συνήθεια της περιτύλιξης των λαβών με τεμάχια σχοινιού, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών

10) Τα χρησιμοποιούμενα δοχεία απορριμμάτων δεν φέρουν κάλυμμα και ειδικό ποδοκίνητο μηχανισμό

11) Στην ισόγεια αίθουσα των καταστημάτων δεν υπάρχει παροχή ζεστού νερού στους υπάρχοντες νεροχύτες

12) Τα στόμια των φρεατίων δαπέδου δεν καλύπτονται με μεταλλικές σχάρες, τα ανοίγματα των οποίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 5 χλστμ.

13) Στα φρεάτια ακάθαρτων υδάτων, που υπάρχουν στους εσωτερικούς κοινόχρηστους διαδρόμους της Αγοράς, χρειάζεται να γίνει σχολαστικός καθαρισμός και συντήρηση αυτών, καθώς υπάρχει συσσώρευση απορριμμάτων, τεμαχίων κρέατος, οστών κ.α. Επίσης, να μην καλύπτονται αυτά τα φρεάτια από χαρτόνια και άλλα υλικά

14) Αρκετοί εργαζόμενοι, κυρίως αλλοδαποί, στερούνται ή έχουν αθεώρητα ατομικά βιβλιάρια υγείας

15) Οι φόρμες εργασίας (ποδιές) σε αρκετούς εργαζόμενους σε αυτά είναι ακάθαρτες

16) Γίνεται ανάρτηση των ενδυμάτων του απασχολούμενου προσωπικού, αντί τοποθέτησής τους σε ατομικά ιματιοφυλάκια

Στην έκθεσή τους οι Επόπτες προτείνουν: «Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να τηρούνται οι όροι υγιεινής και καθαριότητας, ιδιαίτερα στους χώρους των υπογείων, δηλαδή υδρο- ελαιοχρωματισμός, βελτίωση δαπέδων, οροφής και απομάκρυνση άχρηστων - περιττών υλικών και αντικειμένων.

Να υπάρχει δυνατότητα να κλείνει η κεντρική είσοδος της Αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, που έχουμε καταγράψει, ως προς τα αδέσποτα ζώα.

Οι υπεύθυνοι του κάθε κρεοπωλείου ξεχωριστά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν οι ίδιοι για την προσωπική τους επιχείρηση, να τηρούν τους όρους υγιεινής και καθαριότητας, κανόνες χειρισμού και υγιεινής των κρεάτων, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να διασφαλισθεί αποτελεσματικά η Δημόσια Υγεία».

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κοινοποιηθούν τόσο προς το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και προς τον ίδιο τον Σύλλογο Κρεοπωλών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα