Στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. η μάχη των 13 δισ. ευρώ ανάμεσα σε Apple και Κομισιόν

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 12:39
UPD:14:02
REUTERS/JASON LEE

Η Apple δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να καταβάλει 13 δισ. ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία. Θεωρεί ότι η ευνοϊκή φορολογική συμφωνία που είχε συνάψει με το Δουβλίνο δεν είχε τίποτα το παράτυπο και θα πρέπει να ισχύσει. Τον λόγο έχει τώρα το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., στο οποίο προσέφυγε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός. 

Εκπρόσωποι της Apple, της Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν ενώπιον των δικαστών στο Λουξεμβούργο, για την τελική νομική μάχη. Στην εξαμελή αποστολή της Apple συμμετέχει και ο οικονομικός διευθυντής, Λούκα Μαέστρι, ο οποίος θα παρουσιάσει στοιχεία για τη φορολόγηση της εταιρείας και θα στηρίξει την επίσημη θέση της περί «πολιτικά υποκινούμενης» απόφασης από την Κομισιόν.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επικρίνει έντονα τις Βρυξέλλες. Και τούτο γιατί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple να υπάγονται στην αμερικανική φορολογική δικαιοδοσία και τα χρήματα, να πηγαίνουν στα ταμεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Κομισιόν είχε εκδοθεί τον Αύγουστο 2016. Έφεση εναντίον της άσκησε όχι μόνο η Apple, αλλά και η Ιρλανδία, που δεν θέλει να χάσει την δυνατότητά της για ευνοϊκά φορολογικά deals (ή φορολογικό ντάμπινγκ όπως το χαρακτηρίζουν οι επικριτές της) με τα οποία προσελκύει τεράστιες επενδύσεις. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα