Ομόλογα: Συνέχεια στην πτώση των αποδόσεων

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 12:26
UPD:12:30
REUTERS/LUCAS JACKSON

Νέα, αν και ελαφρά, πτώση παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. H μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι αρκετή για να κάμψει τις ανησυχίες.

Όλοι περιμένουν πια τις επίσημες ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας τόσο για τον ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση όσο και για το πότε θα αποκατασταθούν τα επίπεδα της παραγωγής. Οι ΗΠΑ δείχνουν το Ιράν, με τον Ντόναλντ Τραμπ όμως να τονίζει πως δεν θέλει πόλεμο και δεν θα βιαστεί να αντιδράσει. 

Υπό τις συνθήκες αυτές τα ομόλογα παραμένουν μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές στην αγορά. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς σήμερα υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο -0,50%, ενώ του 30ετους είναι μειωμένη κατά μία μονάδα στο 0,05%. 

Ωφελημένα και τα ελληνικά ομόλογα, με το δεκαετές να βλέπει την απόδοσή του να μειώνεται κατά τρεις μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 1,51%.

Πτώση μίας- δύο μονάδων βάσης καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών του πυρήνα, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Όλες κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Οι αποδόσεις των 10ετών Ισπανίας και Πορτογαλίας μένουν σταθερές στο 0,26% και 0,28% αντίστοιχα. 

Κόντρα στο ρεύμα, τα ιταλικά ομόλογα βλέπουν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν, μετά την αποχώρηση Ρέντσι από το Δημοκρατικό Κόμμα. H απόδοση του 10ετους καταγράφει αύξηση πέντε μονάδων βάσης, στο 0,89%. 

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα