Ομόλογα: Το πετρέλαιο κατευθύνει την αγορά

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 20:27
UPD:20:29
EPA/MATTEO BAZZI

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Με αποκλιμάκωση άνοιξαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit ώθησαν ξανά τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία επέστρεψαν σε πτώση μετά την εκτίναξή τους σε υψηλά έξι εβδομάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής, άνοδος που είχε υποκινηθεί από τις αμφιβολίες των επενδυτών ως προς την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στήριξης της ΕΚΤ. Οι αποδόσεις επανήλθαν σε καθοδική τροχιά από τη στιγμή που η επίθεση με drones σε μονάδες επεξεργασίας αργού της Saudi Aramco έθεσε εκτός λειτουργίας το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές πετρελαίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, με τη γεωπολιτική κατάσταση να οξύνεται επικίνδυνα στη Μέση Ανατολή.

Ενώ η άνοδος στις τιμές πετρελαίου είθισται να αυξάνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και μαζί και τις ομολογιακές αποδόσεις, αναλυτές επεσήμαναν ότι ο παράγοντας αυτός αντισταθμίστηκε από τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις ανησυχίες ότι το άλμα των τιμών θα πλήξει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, τα εξασθενημένα οικονομικά στατιστικά από την  Κίνα, όπου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια 17-1/2 ετών τον Αύγουστο, ήταν ακόμη ένας παράγοντας που συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων. Καθησυχαστικά λειτούργησαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ότι η απόφαση της ΕΚΤ για μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αγοράς ενεργητικού, θα της επιτρέψει να το κάνει «για παρατεταμένο χρονικό διάστημα» πριν πιάσει τα όρια που έχει θέσει η ίδια.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 30ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,05%, οδεύοντας ξανά σε αρνητικό έδαφος μετά την άνοδο που γνώρισε στο πλαίσιο των ρευστοποιήσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,48%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,54%, εν μέσω έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που υποκινήθηκε από την επίσημη αποστολή του αιτήματος της χώρας μας προς τον ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ. Η πρόωρη αποπληρωμή, περίπου 3 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά η χώρα στο ΔΝΤ, θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα