Novartis: Αμετάβλητα τα κέρδη το δ' τρίμηνο, εξ αιτίας του υψηλού κόστους

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 08:45

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Novartis AG, εξ αιτίας του κόστους της απαξίωσης πειραματικού φαρμάκου και της αναδιάρθρωσης νέων δραστηριοτήτων της.

Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στο 1,35 δισ. δολ. ή 58 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους. Επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανήρχοντο σε 1,43 δισ. δολάρια. Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 14%, σημείωσαν οι πωλήσεις, φθάνοντας στα 8,66 δισ. δολάρια.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Daniel Vasella, συμφώνησε να δαπανήσει περίπου 13 δισ. δολ. σε εξαγορές πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της Hexal και της παραγωγού εμβολίων Chiron Corp. για να μειώσει την εξάρτησή της από σκεύασμα ηλικίας 10 ετών. Τώρα η εταιρεία ενδέχεται να σκεφτεί την προσφορά εξαγοράς της Serono SA, της μεγαλύτερης εταιρείες βιοτεχνολογίας της περιφέρειας, με χρηματιστηριακή αξία 13 δισ. δολ., σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετέχουν στις συνομιλίες, την εβδομάδα που πέρασε.

Επίσης η εταιρεία σχεδιάζει φέτος να ζητήσει την έγκριση για την κυκλοφορίας σκευασμάτων κατά της υπέρτασης και του διαβήτη.

Οι μετοχές της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας σημείωσαν άνοδο 24% το τελευταίο δωδεκάμηνο και είχαν την ένατη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 16 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Pharmaceutical Index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 29%. Χθες οι μετοχές της Novartis σημείωσαν άνοδο 10 σεντίμ, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 72,45 ελβετικά φράγκα η μία, κατά το κλείσιμό του Χρηματιστηρίου στη Ζυρίχη.

Οι πωλήσεις του τμήματος φαρμάκων σημείωσαν άνοδο 12,1%, φθάνοντας στα 6,01 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα