Yukos: 35% η πτώση των μετοχών μετά την νέα απαίτηση φόρων 3,8 δισ. δολ.

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 10:13

ΠΤΩΣΗ σε ποσοστό έως και 35%, σημείωσαν οι μετοχές της OAO Yukos Oil Co., μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας ότι έλαβε απαίτηση ύψους 107 δισ. ρουβλιών (3,8 δισ. δολ.) απαίτηση από τη Ρωσία.

Οι μετοχές της Yukos, υποχώρησαν από 21,5 έως 40 ρούβλια. Στις 10:30 π.μ. στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, Micex, διαπραγματεύθηκαν στα 47,20 ρούβλια η μία.

Η απαίτηση σχετίζεται με καταβολές φόρου σε εξαγωγές πετρελαίου το 2004 και ελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εστάλη αργά χθες το βράδυ. Η εταιρεία, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου της Ρωσίας το 2004, είπε ότι θα αμφισβητήσει το θέμα, για το οποίο θα εγείρει τις αντιρρήσεις της στην κυβέρνηση για ποσόν πλέον των 10 δισ. δολαρίων.

Η Yukos αγωνίζεται να σταθεί στην αγορά μετά την κατάσχεση από την κυβέρνηση και την πώληση το 2004, του μεγαλύτερου τμήματός της, για να καλύψει φόρους και πρόστιμα που είχαν φθάσει στα 28 δισ. δολάρια. Ο Mikhail Khodorkovsky, ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Yukos που καταδικάστηκε τον Μάϊο για απάτη και για φοροδιαφυγή, ισχυρίζεται ότι οι εναντίον του κατηγορίες σχετίζονται με τη στήριξή του από τους αντιπάλους του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.

O Khodorkovsky φυλακίστηκε το 2003 και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε αγροτικές φυλακές στη Σιβηρία. Το τμήμα παραγωγής της Yukos, OAO Yuganskneftegaz, ανήκει τώρα στην κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Rosneft.

Ο Khodorkovsky συνελήφθη στις 25 Οκτωβρίου του 2003, μετά την προσγείωση του προσωπικού του αεροσκάφους για ανεφοδιασμό στη Σιβηρία. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, οι μετοχές της εταιρείας είχαν αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 15,97 δολ. η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να υπερβαίνει τα 35 δισ. δολάρια. Εκείνη την εποχή, ο Khodorkovsky ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα