Κίνα, Ινδία: Ενδέχεται να προσφέρουν 3 δισ. δολ. για την εξαγορά της TNK-BP

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 11:35

ΜΕΤΑΞΥ των ενδιαφερομένων για το venture της ΒΡ Plc στη Ρωσία, αξίας 3 δισ. δολ. ενδέχεται να συγκαταλέγεται η China National Petroleum Corp. και η India's Oil & Natural Gas Corp., οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών των δύο χωρών, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχέδιο της πώλησης, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H China Petrochemical Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της Ασίας, σκέφτεται επίσης να κάνει τη δική της προσφορά για το venture ΟΑΟ Udmurtneft, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι συνομιλίες με τους πελάτες είναι απόρρητες. Η Κίνα ενδέχεται να συντονίσει την προσφορά της με κρατικές εταιρείες σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Κίνα και Ινδία, που καταναλώνουν το 11% της παγκόσμιας παραγωγής, χρειάζονται προμήθειες ενέργειας για να στηρίξουν την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Οι εξαγορές στον κλάδο της ενεργείας που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες ήταν υπερδιπλάσιες πέρυσι, στα 16,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

«Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας ανησυχούν περισσότερο για την μεγάλη ζήτηση πετρελαίου τις ερχόμενες δεκαετίες και πρόκειται να οδηγήσουν σε αύξηση τις συμφωνίες στον κλάδο της ενεργείας», ανέφερε ο Tim Leung, ο οποίος διαχειρίζεται 500 εκατ. δολ. σε ασιατικές μετοχές με την IG Investment Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Επίσης προσπαθούν να πάψουν να έχουν εξάρτηση σε περιοχές που επηρεάζονται από τις ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Εναλλακτική λύση αποτελεί η Ρωσία».

Το Udmurtneft, που άρχισε την παραγωγή πετρελαίου το 1969, άντλησε 123.300 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με το Web site της ΤΝΚ ΒΡ. To τμήμα, αναπτύσσει 26 πετρελαιοπηγές στην Udmurtia Republic, περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Tο 2004 η Ρωσία ήταν η δεύτερη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, αντλώντας 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 10,6 εκατ. βαρελιών της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της παγκόσμιας ενεργείας της BP Plc.

Και η κρατική εταιρεία της Μαλαισίας, Petroliam Nasional Bhd ενδέχεται να καταθέσει την προσφορά της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η Petronas, δραστηριοποιείται σε 35 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ιράν και της Ινδονησίας.

Οι δυνητικοί αγοραστές ενδέχεται να καταθέσουν τις αρχικές τουος προσφορές πριν από τα τέλη του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους. Η ρωσική εταιρεία, έχει αποστείλει τα έγγραφα, περιγράφοντας τη δραστηριότητά της στους υποψηφίους, σύμφωνα με τις πληροφορίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα