Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε ο όμιλος Μytilineos

Νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο εγκαινιάζεται στη Βοιωτία
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 10:33
UPD:10:33
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

H εταιρεία ξεκίνησε ήδη την υλοποίηση ενός προγράμματος αύξησης της παραγωγικότητας.

Από την έντυπη έκδοση

Σημαντική ανάπτυξη μεγεθών και δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών αναμένει η διοίκηση του ομίλου Μytilineos για το σύνολο της χρήσης, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων. Επισημάνθηκε πως έχουν τεθεί οι βάσεις για αυτό, όπως δείχνει και η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας, που αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικά ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε αύξηση 38,2% στα 990,8 εκατ. ευρώ λόγω της ανάπτυξης μεγεθών του τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου. Αντίστοιχα, αύξηση 20,7% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 175,3 εκατ. ευρώ, στηριζόμενα στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, στη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας του τομέα Μεταλλουργίας, παρά το αδύναμο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στις θετικές επιδόσεις του τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 81,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα λόγω της επίδρασης συνολικού ποσού ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, κυρίως από την ομαλοποίηση του φορολογικού συντελεστή σε ενοποιημένη βάση, την πρώτη εφαρμογή του IFRS 16, καθώς και τα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας λόγω της συνεισφοράς της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ EGN.

Θετικές επιδόσεις
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε πως «η Mytilineos στο α’ εξάμηνο του 2019 επανέρχεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τον κύκλο εργασιών για πρώτη φορά να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου. Στηριζόμενη στις θετικές επιδόσεις και τις συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ των τριών τομέων δραστηριότητας κατέγραψε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές, που ενδυναμώνουν τον ισολογισμό και εγγυώνται την επιτυχή υλοποίηση των επενδύσεων που προγραμματίζει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος». Συνολικά, κατέγραψε ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και λειτουργικής κερδοφορίας.

Επίσης η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης συντέλεσε ώστε η Mytilineos να καταγράψει ιδιαίτερα θετικές λειτουργικές ροές, που διαμορφώθηκαν σε 139,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 131,7%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σε 40,6 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Παράλληλα πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητά της να διαπραγματεύεται ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου λόγω της υψηλής κατανάλωσης για τις ανάγκες του τομέα Ηλεκτρισμού αλλά και του τομέα Μεταλλουργίας. Στον τομέα Μεταλλουργίας, οι μέσες τιμές αλουμινίου στο LME και οι τιμές αλουμίνας υποχώρησαν κατά 17,3% και 17,4% αντίστοιχα, μεταβολές που μόνο μερικώς αντισταθμίστηκαν από την ενδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ (USD) έναντι του ευρώ.

Ωστόσο η συγκεκριμένη μείωση εν μέρει αντισταθμίσθηκε από τα αυξημένα premia των προϊόντων Αλουμινίου (+16,0%). Η Mytilineos πέτυχε τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, καθώς και υψηλών λειτουργικών περιθωρίων, βασιζόμενη στο πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, τον αυστηρό έλεγχο του κόστους, αλλά και τη συνεπή πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων που πάγια εφαρμόζει. H εταιρεία ξεκίνησε ήδη την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος αύξησης της παραγωγικότητας, το οποίο έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων ιδιαίτερα επιτυχημένων ανάλογων προγραμμάτων που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Ενέργεια
Στον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου η ισχυρή επίδοση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατά 29% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων της εταιρείας, που ξεπέρασαν τις 2,6 TWhrs. Συνυπολογίζοντας την παραγωγή από ΑΠΕ η συνολική παραγωγή ανήλθε στις 2,8 TWhrs, που αντιστοιχεί στο 10,9% της συνολικής ζήτησης. Το 1ο εξάμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από αύξηση ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 4,1%, υπερδιπλάσιων τιμών CO2 (+116%) και αυξημένων τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, με τη μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) να διαμορφώνεται στα 66,7 MWh, αυξημένη κατά 26,5%. Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας θα έχει συνολική ισχύ στα 826 MW, σημαντικά υψηλότερη από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης δεν θα ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση των 300 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει ο τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών - METKA.  

Στον τομέα των Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών η METKA EGN προχωρά τη γεωγραφική διείσδυση. Η εταιρεία αναλαμβάνει νέα έργα συνολικής ισχύος που ξεπερνά τα 500 MW σε στοχευμένες αγορές, αποκτώντας παρουσία και στις πέντε ηπείρους και στην Αυστραλία, με έργο συνολικής ισχύος 250 MW, για το οποίο υπεγράφη πρόσφατα 10ετής σύμβαση με ιδιώτη πελάτη. Αναφορικά με την παραδοσιακή δραστηριότητα έργων EPC, η Mytilineos ανέλαβε τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) μιας νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού - Θερμότητας (CHP) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ισχύος 110 MW. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να επιφέρει μείωση 70% των εκπομπών CO2.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα