Αγορές: Ηρεμία πριν την καταιγίδα (;) της ΕΚΤ

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 13:40
UPD:13:46
EPA/JUSTIN LANE

Οι επενδυτές περιμένουν υπομονετικά. Στις 14:45 θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της η ΕΚΤ και έως τότε δεν θέλουν να ρισκάρουν με μεγάλες κινήσεις. Οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται έτσι ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη και οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν εν πολλοίς σταθερές έως ότου δούμε πόσο έτοιμη ήταν η κεντρική τράπεζα για δράση. 

Αναλυτές και επενδυτές έχουν εν πολλοίς προεξοφλήσει τη μείωση του καταθετικού επιτοκίου από το -0,4% στο -0,5%, ενώ ορισμένοι βλέπουν μεγαλύτερη μείωση στο -0,6%. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν θα έχουμε και έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό ως QE 2. Ενώ πριν από μία εβδομάδα σε δημοσκόπηση του Reuters το 90% των ειδικών περίμενε ότι ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει σήμερα την έναρξή του από τον Οκτώβριο, τα τελευταία 24ωρα εν μέσω πληροφοριών για ισχυρές ενστάσεις από τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της στο Δ.Σ. της ΕΚΤ το τοπίο έγινε πιο θολό. Οι ειδικοί είναι πια διχασμένοι. 

Εάν τελικά η ΕΚΤ μείνει σε μία μικρή μείωση του καταθετικού επιτοκίου η ηρεμία θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε «καταιγίδα» στις αγορές. 

Προς το παρόν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει ανεπαίσθητη πτώση (-0,08%), όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο +0,1% είναι ο Dax στη Φραγκφούρτη και στο +0,2% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Εκτός Ευρωζώνης πτώση 0,2% παρουσιάζει ο FTSE 100 στο Λονδίνο που κινείται περισσότερο σε ρυθμούς Brexit. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών το κλίμα είναι αρνητικό, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί 0,8% στις 850,6 μονάδες. 

Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς είναι στο -0,58% και του ανστίχου ελληνικού οριακά μειωμένη σε σχέση με χθες στο 1,64%. Εν πολλοίς σταθερή στο 0,98% η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανατιμάται ελαφρά (0,11%) στα 1,1021 δολάρια. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα