Του Κώστα Ιωαννίδη
Υπάρχει μια ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο μετά από σειρά μικρού βάρους εξελίξεων γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να καθυστερήσει μια πρόσθετη αύξηση των τιμολογίων για τα κινεζικά αγαθά κατά δύο εβδομάδες, κατόπιν αιτήματος του αντιπροέδρου της Κίνας, Liu He "ως χειρονομία καλής θέλησης". Αυτή η κίνηση ήρθε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα απαλλάξει 16 τύπους προϊόντων από τις ΗΠΑ από δασμούς εισαγωγής.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι χειρονομίες καλής θέλησης αυξάνουν τις ελπίδες ότι και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να περιορίσουν τις διαφορές τους πριν επαναλάβουν οι συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας στα μέσα Σεπτεμβρίου και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου που αναμένονται τον Οκτώβριο.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης μια συνάντηση της ΕΚΤ αργότερα σήμερα για να δουν πόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα υποστηρίξουν μια οικονομία με πολλές ενδείξεις αδυναμίας, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που θέτει το Brexit.
Η Γερμανία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση και οι πληθωριστικές προσδοκίες συρρικνώνονται, αλλά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παραχωρεί την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας στην Christine Lagarde στα τέλη Οκτωβρίου, θα αντιμετωπίσει αντίσταση στην επιθετική χαλάρωση από πιο συντηρητικά μέλη της ΕΚΤ.
Η αλλαγή στάσης ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις αγορές ομολόγων, πριν από τις βασικές ανακοινώσεις Κεντρικών Τραπεζών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα και τα ελληνικά ομόλογα είδαν την απόδοσή τους να αυξάνεται όσο και των ΗΠΑ σε δυο μέρες.
Αυτό που κατά την εκτίμησή μας μετρά αυτή την εποχή, εκτός της απόφασης της τελευταίας, υπό τον Ντράγκι συνόδου της ΕΚΤ, είναι η απόφαση να αλλάξουν στάση οι Γερμανοί ιθύνοντες. Η Γερμανία διεμήνυσε επίσης για την ετοιμότητά της να χαλαρώσει την μόνιμη αντίθεσή της σε δαπάνες, που δημιουργούν ελλείμματα, για τη στήριξη της οικονομίας. Το Βερολίνο θα μπορούσε να εκδώσει περισσότερο χρέος και να περιορίσει την όρεξη για γερμανικά ομόλογα. Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση εισάγοντας δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Μετά από αυτά, η απόδοση του τριετούς γερμανικού ομόλογου αναφοράς πέρασε για πρώτη φορά σε θετικό έδαφος από τις 5 Αυγούστου. Αυτό κανονικά θα λειτουργήσει και σαν πράσινο φως για ελληνικές αξίες.
Αντίθετα μια απόφαση της ΕΚΤ για QE (ποσοτική χαλάρωση) που δεν θα περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα ή ορθότερα, δεν θα έχει μέτρα που να αγγίζουν και την ελληνική οικονομία, μπορεί να είναι γερό χτύπημα στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί. Σχετικά με την αναγνώριση βελτιώσεων που οδηγούν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Διότι η ΕΚΤ από το καταστατικό της αγοράζει ομόλογα που βρίσκονται σε κλίμακες ανώτερες των ισχυόντων για την Ελλάδα. Με δυο Οίκους να έχουν δηλώσει το αμετάβλητο στην αξιολόγηση τους για τη χώρα, οι παράμετροι διαμόρφωσης διάθεσης είναι ασαφείς.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: «Η διατήρηση της στήριξης των 850 – 849 μονάδων για τον ΓΔ, δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Με τους Επενδυτές, ωστόσο, να έχουν το βλέμμα στραμμένο στον Μάριο Ντράγκι και τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, η υπέρβαση του κλίματος επιφυλακτικότητας είναι αμφίβολο αν θα συντελεστεί, ιδιαίτερα ενόσω η αξία των συναλλαγών δεν προσεγγίζει τα 80 εκατ. Εκτιμούμε λοιπόν συνέχιση της μεταβλητότητας, με διατήρηση χαμηλά του πήχη των προσδοκιών».
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η Αγορά δείχνει σαφέστατη αδυναμία, με τους ταλαντωτές να βρίσκονται ακόμη στα μέσα της διόρθωσης. Η μακροχρόνια τάση παραμένει ανοδική, μέχρι τις 826 μονάδες, ενώ σήμα για τέλος της διόρθωσης, έχουμε στις 877 μονάδες. Όσο η Αγορά κινείται ανάμεσα σε αυτά τα όρια, είναι ουσιαστικά ουδέτερη. Σε αναμονή διεθνών εξελίξεων και Κεντρικών Τραπεζών, μιας και τα εγχώρια οικονομικά νέα, η Αγορά τα έχει προ πολλού προεξοφλήσει».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Άνοδο στη Wall Street αποφάσισαν οι επενδυτές από τις εξελίξεις στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Αφού η Κίνα ανακοίνωσε την απόφασή της να εξαιρέσει 16 κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς, πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,85% ή 228 μονάδες στις 27.137,04, ο S&P σημείωσε άνοδο +0,72% στις 3.000,93 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,06% στις 8.169,68 μονάδες.
Στον δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+3,2%) και Apple (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-1,3%) και 3M Co (-0,8%).
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τις επιθέσεις του κατά της Fed, χαρακτηρίζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας «ελαφρόμυαλους».
Στο μακροοικονομικό πεδίο, σημείωσε μικρή άνοδο το κόστος χονδρικής των αμερικανικών προϊόντων τον Αύγουστο, με τον πληθωρισμό ωστόσο να παραμένει χαμηλός. Αφού εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της διατροφής και της ενέργειας, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 0,4%.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,74%.
ΕΥΡΩΠΗ
Η αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ σήμερα, καθόρισε τη στάση των επενδυτών.
Αναμένουν, να ανακοινώσει ο Super Mario λίγο πριν την αποχώρησή του από την κεντρική τράπεζα, νέα μείωση επιτοκίων αλλά και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με διιστάμενες τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζες.
Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,85% στις 389,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,96% στις 7.338,03 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,74% στις 12.359,07 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,44% στις 5.618,06 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα -0,21% στις 9.059,50 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη +0,1% στις 21.89,57 μονάδες.
Στη Μεγάλη Βρετανία, με την χώρα να οδεύει πιθανόν σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Brexit τo κυβερνόν Συντηρητικό κόμμα διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Στην Ισπανία πληθαίνουν οι ενδείξεις προς εκλογές, μετά και τη δεύτερη, αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos για τη δυνατότητα άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου.
Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι προσφέρει 29,6 δις στερλίνες για να εξαγοράσει το London Stock Exchange. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι “η προτεινόμενη συγχώνευση θα ενισχύσει και τις δυο Επιχειρήσεις και θα τις καταστήσει σε καλύτερη θέση σε Αγορές και γεωγραφικές Περιφέρειες”.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χθες χαμηλότερα -0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1001 δολάρια από 1,1044 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Άνοδος λόγω Τραπεζικών κερδών, ανάκτηση του οχυρού των 850 μονάδων
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 1,49 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης (849,81), προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο στις 844,14 από 845,88 μονάδες, στις 12:11. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια εντυπωσιακή αντίδραση που έφερε στις 13:43 τον ΓΔ στο επίπεδο των 855,78 μονάδων από 857,04 την Τρίτη που αποτέλεσε το μέγιστο μέρας. Μετά από αυτά οι θεσμικοί κίνησαν τον μέσο όρο πλάγια ανάμεσα στις 851 και τις 855 μονάδες και τον άφησαν στις 17:00 στις 854,77. Ήταν τελικά πλάγια η κίνηση του ΓΔ από τις 13:45 και σε όλο το δεύτερο μέρος με τη μεταβολή του μέσου όρου σταθερά σε θετικό πεδίο. Οι δημοπρασίες ωστόσο τον εκτίναξαν και το μέγιστο ήταν οι 857,58 μονάδες με κλείσιμο στις 857,30.
Επανεμφανίστηκε η δυναμική των ανοδικών συνεδριάσεων δηλαδή η αναζήτηση ανώτερου μέρας στην τελευταία ώρα απλά χωρίς επιτυχία ως τις 17:00. Αλλά στο τελευταίο ημίωρο ο ΓΔ ανέβηκε δυο μονάδες και οι δημοπρασίες τον απογείωσαν. Η συνολική κίνηση τον οδήγησε στο τέλος σε επίπεδα που είχαν 13,5 μονάδες απόσταση από το χαμηλό ημέρας. Το κλείσιμο έγινε ψηλότερα, αφού η ζήτηση για τις Τραπεζικές μετοχές που εμφανίστηκε αργά δυνάμωσε στις δημοπρασίες.
Ο ΓΔ ως τις 13:05 πέρασε σε θετικό πεδίο σε τρία μικρής διάρκειας χρονικά διαστήματα. Απόκτησε πορεία ανοδική χωρίς πισωγυρίσματα από τις 13:01 ως τις 17:20. Η καθοδική κίνηση σε αρνητικό πεδίο τον έφερε κάτω από τις 845, μια φορά. Στις δημοπρασίες κύματα εντολών αγοράς βοήθησαν την προσπάθεια αναζήτησης για νεότερα υψηλά. Η πορεία απομάκρυνσης από τα επίπεδα (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα συνεχίστηκε. Γιατί ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά +0,88% (καταλήγοντας στη γειτονιά των 857 μονάδων) σε συμφωνία με τις ανοδικές μεταβολές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ.
Ήταν διαφορετική συνεδρία από την προηγούμενη, με σταθερότητα της ζήτησης σε πολλές μετοχές του 25άρη ενδοσυνεδριακά που δεν αυξήθηκαν προς το τέλος. Ήτοι οι ΦΡΛΚ +4,05%, ΜΠΕΛΑ +3,78%, ΑΡΑΙΓ +2,32% και ΣΕΝΕΡ +2,07%. Οι τράπεζες δεν ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς διαρκώς. Πιέστηκαν ως τις 12:105 περίπου όταν ο Τραπεζικός Δείκτης έγραψε κατώτερο στις 760,5 μονάδες αλλά μετά τις 12:25 εμφάνιζε σταθερά κέρδη. Κατέληξε δε στις 789,42 από 768,77 μονάδες με μεταβολή +2,69%.
Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΕΛΠΕ -4,02%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,42%, ΜΟΗ -0,76%, ΟΠΑΠ -0,61%, ΜΥΤΙΛ -0,15%, και ΣΑΡ στο -0,12%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου έγινε αισθητή και ήταν θετική και στις δημοπρασίες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ με το δικό της βηματισμό, και εμφάνισε σημαντική ως προς το αποτέλεσμα ταύτιση καθώς η μεταβολή του μέσου όρου ήταν ελαφρά μεγαλύτερη των ευρωπαϊκών. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με θετικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ, εκδηλώθηκαν άγρια στο πρώτο διωρο. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων στο πρώτο μέρος, ενώ όταν έκλεινε η Αθήνα, στην ευρωζώνη οι δείκτες ήταν οι περισσότεροι σε θετικό πεδίο αλλά με μικρες απώλειες μόνο ο IBEX. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης είχαν ήπια άνοδο και επηρέασαν την ορμή στους CAC FTSE100 DAX.
Τη σύνοδο σφράγισε συναλλακτικό ενδιαφέρον ισότιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,204 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ 511.950 ευρώ, και ΠΡΟΦ τα υπόλοιπα 1,692 εκατ. ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης κατά 9 μονάδες και με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση από 1,65% κατέληξε στο 1,66% αφού πέρασε και από το 1,73%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 13,16 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,074 από 58,636 δις ευρώ.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,69%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,39% από +1,37%, την ΕΤΕ στο +2,77% από -0,39%, ΕΥΡΩΒ +2,50% από -0,74% και την ΠΕΙΡ στο 3,74% από -0,34%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και τα blue chip με μεταβολή +1,12% από -1,03%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 22) και δύο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΙΤC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,88% οδηγήθηκε στις 857,30 από 849,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2127,86 από 2103,82 με μεταβολή +1,12%. Οι δημοπρασίες ώθησαν ψηλότερα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,476 από 58,975 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,204 από 2,763 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 52,440 από 49,075 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,999 από 1,753 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 31, των καθοδικών 32 από 75 και 38 από 22 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Μετριοπαθής αισιοδοξία και μετακύληση θέσεων διακριτικά
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές ενίσχυσαν κατά 24 μονάδες την τιμή του FTSE25. Μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 2,96 μονάδων, στις 2100,86, ακολούθησε η εγγραφή του ελάχιστου στις 2089,19 μονάδες στις 12:11. Ενώ η εμφάνιση του ανώτερου στις 2129,76, έγινε στις 17:11. Το κλείσιμο στις 2127,86 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,14%. Ο τζίρος ανήλθε στα 22,573 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 1545 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2135,00, κατώτερο τις 2093,00 και τελευταίες πράξεις στις 2131,00 μονάδες. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου έφερε 1221 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2140,00 και κατώτερο τις 2096,75 με τελευταίες πράξεις στις 2134,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 21 συμβόλαια λήξης Νοεμβρίου. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.217 ΣΜΕ, για την επόμενη 2054 και της σειράς Νοεμβρίου ήταν 23.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 8 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκε 1 για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 17 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1975 και τις 2050 μονάδες. Για την σειρά Οκτωβρίου, διακινήθηκαν 32 για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Πρώτη ανοδική συνεδρίαση, για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά από τρεις πτωτικές, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να εμφανίζουν εντυπωσιακά κέρδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Η ανακολουθία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η αυριανή ανακοίνωση του απερχόμενου Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, για το “mini-QE”, πιθανότατα δεν θα αφορά την Ελλάδα (θα αποτελέσει θετική έκπληξη εάν συμβεί). Η πρόσφατη κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, δείχνει ότι η αυριανή ανακοίνωση είναι προεξοφλημένη, ενώ δύσκολα το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα καταφέρει να υπερκεράσει τις προσδοκίες των Επενδυτών. Αρχικά επειδή οι επιλέξιμοι τίτλοι είναι αισθητά πιο περιορισμένοι από το “QE” του 2015 και δευτερευόντως γιατί η ΕΚΤ αποφεύγει να εκπλήσσει κρατώντας πάντα μια πιο συντηρητική στάση.
Αναμενόμενα, η Αγορά συσσώρευσε εντός του οριοθετημένου πλαισίου της περασμένης εβδομάδος, κινούμενη στο άνω εύρος τιμών και φτάνοντας κοντά στον στόχο των 880 μονάδων, υποβοηθούμενη από το θετικό επενδυτικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Αν και το αγοραστικό σήμα δεν έχει χαθεί, η διαγραμματική εικόνα έως τώρα φαίνεται δυσοίωνη, με την πρόσφατη ανοδική κίνηση από τις 790 μονάδες να εμφανίζει σημάδια αντίδρασης στην πτώση, παρά έναρξη κάποιου ουσιαστικού ανοδικού κυματισμού.
Ενδεχόμενη απώλεια των 830 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για νέα χαμηλά στον ΓΔ, κάνοντας εφικτή την προσέγγιση των 780 και 750 μονάδων όπου και δύναται να ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει πτωτικός κυματισμός.
Στον αντίποδα, μια έκπληξη από την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα σημάνει την επιστροφή των αγοραστών με τις 880 μονάδες να αποτελούν την πρώτη αντίσταση, ενώ θα διευκολύνουν την υπέρβαση της “διακεκαυμένης” ζώνης των 900 μονάδων.
Ανάλογη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, ο οποίος παρά την ορμητική άνοδο του δεύτερου μισού του Αυγούστου, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την σημαντική αντίσταση των 795 μονάδων.
Οι Τραπεζικοί τίτλοι διαγραμματικά έχουν επίσης συσσωρεύσει τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις μεταξύ των 740 - 795 μονάδων αναμένοντας την αυριανή ανακοίνωση της ΕΚΤ. Σε περίπτωση συμπερίληψης της Χώρας μας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι μετοχές των Τραπεζών αναμένεται να επωφεληθούν αισθητά, στοχεύοντας τα ψηλά των 845 μονάδων, όμως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης.
Σε περίπτωση μη συμπερίληψης της Ελλάδας και απογοήτευσης της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Κοινότητας, οι 725 μονάδες αποτελούν το πρώτο “οχυρό” του ΔΤΡ, με τις 650 και 600 μονάδες να εμφανίζουν ισχυρότερα επίπεδα στηρίξεων.
Συνοψίζοντας, η οικονομική πολιτική της ΕΚΤ θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις Ευρωαγορές, με την Ελλάδα να παραμένει ακόμη μία φορά το ερωτηματικό. Βάσει καταστατικού, η συμπερίληψη της Χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση, απαιτεί αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στα Ελληνικά ομόλογα, κάτι που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Με τις παρούσες συνθήκες, η μη ένταξη της Χώρας μας στο νέο “QE”, θα διαψεύσει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Αγορά και θα την οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές χτύπησαν σήμερα Πέμπτη 12/9 υψηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, από τις επενδυτικές ελπίδες για απόψυξη των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει ένα άλλο κύμα νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες παγκόσμια.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,41% και ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,88% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο +0,96%. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,56% αρχικά, αλλά στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο +0,21%.
Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο και ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε +0,44%.
Τα ΣΜΕ για τους δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,42% και τα ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, και ο χρυσός αποδυναμώθηκαν δημιουργώντας ένα μήνυμα περί βελτίωσης της όρεξης για κίνδυνο.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στην Ασία, ανακάμπτουν από την πτώση της Τετάρτης, με την ελπίδα ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή για να υποστηρίξουν τις τιμές.
Οποιαδήποτε χαλάρωση των ανησυχιών για τον πολεμικό εμπορικό πόλεμο είναι πιθανό να βοηθήσει τις μετοχές να επεκτείνουν την άνοδό τους αυτό το μήνα μετά από έναν ταραχώδη Αύγουστο.