Μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments

Στόχος της εταιρείας να ανέλθει η διασπορά μετοχών στο 20%-25%
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 15:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Ο πρόεδρος της Prodea Investments Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, μιλάει στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου λογότυπου της εταιρείας .

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Αύξηση κεφαλαίου με στόχο να μεγαλώσει η διασπορά των μετοχών  (freefloat) από περίπου 1,85% σήμερα σε τουλάχιστον 20%-25% αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), όπως μετονομάστηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Βάσει της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στο ΧΑΑ -περίπου 1,4 δισ. ευρώ- η εκτίμηση είναι ότι το ύψος της αύξησης μπορεί να φθάσει το 0,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, είναι πιθανό τελικά να προχωρήσει ένας συνδυασμός αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων και πώλησης μετοχών από τους σημερινούς μετόχους. Για τις τελικές αποφάσεις εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ το οποίο έχει στη διάθεσή του 10 μήνες. Η ρεαλιστικότερη εκτίμηση είναι ότι οι διαδικασίες της αύξησης θα υλοποιηθούν στις αρχές του επομένου χρόνου (το νωρίτερα). 

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Prodea, το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και τώρα αυτό που κυρίως ανησυχεί είναι η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά. 

Βιβλίο προσφορών
Αναλυτικότερα, όπως αποφασίστηκε, οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αύξηση. Θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα μεγάλο εύρος διεθνών και εγχώριων επενδυτών μέσω μίας συνήθους διαδικασίας βιβλίου προσφορών. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να περιλαμβάνει, εκτός από προσφορά μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και μία δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, παρέχοντας στους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ίδια τιμή όπως και οι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, στον βαθμό που κάποιος μέτοχος μειοψηφίας δεν επιλέξει να πωλήσει τις μετοχές του εντός της περιόδου κατά την οποία διατηρεί δικαίωμα εξόδου στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα, έως δηλαδή τις 2 Νοεμβρίου 2019.  

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ θα διατηρήσει τον έλεγχο του τελικού καθορισμού της τιμής της προσφοράς των μετοχών σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ σε περίπτωση δημόσιας προσφοράς με χορήγηση δικαιώματος προτίμησης, η τιμή προσφοράς θα καθορισθεί σε πιο πρώιμο χρονικό σημείο.  

Στο πλαίσιο της αύξησης ειδικότερα, η τελική τιμή προσφοράς θα καθορισθεί αφού ολοκληρωθούν περισσότεροι κύκλοι πρώιμων επαφών με επενδυτές, ενημέρωση των επενδυτών πριν τη συναλλαγή καθώς και μία διαδικασία βιβλίου προσφορών. Ανάλογα με την αντίδραση των επενδυτών και τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς κατά την έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, η προσφορά ενδέχεται να προχωρήσει είτε με ορισμένη τιμή είτε με εύρος τιμών, εντός του οποίου εν συνεχεία θα καθορισθεί η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών.

Property
Η αλλαγή της ονομασίας της ΑΕΕΑΠ ήταν αναμενόμενη καθώς πλέον η Εθνική Τράπεζα έπαψε να είναι μέτοχός της. Η Invel Real Estate (private equity fund) με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου ελέγχει ποσοστό 98,15%. Το όνομα Prodea προήλθε από τις λέξεις Property, η έγγειος ιδιοκτησία, που περιγράφει το πεδίο δραστηριότητας της εταιρείας και Idea.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης χθες τα ανώτατα στελέχη της Prodea, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, αναφέρθηκαν και στο θέμα της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ η οποία έχει επταπλασιαστεί. Όπως είπε ο κ. Παπαχριστοφόρου: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει διόρθωση ώστε ως ΑΕΕΑΠ να καταστούμε και πάλι ανταγωνιστικές με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες και αυτό ουσιαστικά θα φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος από τη μεγαλύτερη ανάπτυξή μας». Στην ίδια λογική ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, σημείωσε πως είναι αισιόδοξος εκτιμώντας ότι «αφού η κυβέρνηση έχει δηλώσει έμπρακτα, με μέτρα που έχει λάβει, ότι θεωρεί τον τομέα των ακινήτων ως ένα από τους πυλώνες ανάπτυξης, θα υπάρξει και μια καλύτερη αντιμετώπιση των ΑΕΕΑΠ».   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα