Χρηματιστήρια: Άνοδος σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 19:00
UPD:19:04
REUTERS/STAFF

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Η συζήτηση που έχει πάρει φωτιά στην Ευρώπη για χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. με σκοπό να αναχαιτισθεί η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, πέραν των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συμπαρέσυρε και τη Wall Street σε θετικό έδαφος.

Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μειώσει τα επιτόκια και θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης (οι προσδοκίες για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης ατόνησαν χθες), οι επενδυτές τοποθετήθηκαν στις μετοχές και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Wall Street η ενίσχυση της μετοχής της Apple μετά την παρουσίαση των νέων της προϊόντων, έδωσε στον τεχνολογικό κλάδο το στήριγμα για να αναδειχθεί πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης που από το ξεκίνημά της μπήκε στα «πράσινα».

Στην Ευρώπη αιτία για το θετικό κλίμα ήταν οι εξαγγελίες της Γερμανίας για τόνωση της οικονομίας της με «ένεση» πολλών δισ. ευρώ μέσω δημόσιων φορέων που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις χωρίς να επιβαρύνουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά και οι αναφορές ότι στη συνάντηση του Ecofin θα συζητηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,77%, με τη μετοχή της εταιρείας που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου να κάνει ενδοσυνεδριακά άλμα 9%, μετά την προσφορά εξαγοράς ύψους 36,6 δισ. δολαρίων, από την αντίστοιχη εταιρεία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,95%, ενώ από κοντά ακολούθησαν αυτά της Φρανκφούρτης και του Παρισιού.

Στην Ασία οι αναφορές για την εξαγορά την εταιρείας που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου αναπόφευκτα έστειλε σε υψηλές πτήσεις τον Hang Seng ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με κέρδη 1,78%.

Αντίθετα απώλειες 0,41% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Σανγκάης μετά τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Αύγουστο που υποχώρησαν 6,9%, καταγράφοντας τον 14ο διαδοχικό πτωτικό μήνα στη μεγαλύτερη αγορά οχημάτων στον κόσμο, ενώ άνοδο 0,96% και 0,84% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο και Σεούλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα