Βank of Japan: Συνέχιση της διοχέτευσης μετρητών στην οικονομία

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 08:18

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, κοντά στο μηδέν, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ θα συνεχίσει να διοχετεύει μετρητά στην οικονομία, καθώς περιμένει αποδείξεις ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, νίκησε την αντιπληθωρισμό.

Τα μέλη της Bank of Japan, διατήρησαν τον στόχο για τα διαθέσιμα αποθέματα στις τράπεζες μεταξύ 30 τρισ. γιέν (259 δισ. δολ.) και 35 τρισ. γιέν, έξι φορές περισσότερα από τον Μάρτιο του 2001, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκυο. Η απόφαση ελήφθη στο τέλος της διήμερης σύσκεψης, με πλειοψηφία 7-2 ψήφων.

Ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας αυξήθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, άνοδος η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με την τράπεζα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολιτική καταπολέμησης του αντιπληθωρισμού. Το τέλος της μείωσης των τιμών πλέον των επτά χρόνων, θα αυξήσει τα εταιρικά κέρδη και θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα, επιταχύνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο, καθώς οι εταιρείες, όπως η Matsushita Electric Industrial Co. και η Toyota Motor Corp. αύξησαν την παραγωγή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έντονη ζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα τον Νοέμβριο. Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 2,2% τον Δεκέμβριο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου 16 ετών. Μερικές εταιρείες, άρχισαν να περνούν το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το γιέν στα 115,59 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:13 μ.μ. στο Τόκυο, από 115,58 που ήταν πριν από την λήψη της απόφασης.

Η Κεντρική Τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν τον Μάρτιο του 2001, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην προμήθεια των τραπεζών με άφθονα αποθέματα ενθαρρύνοντας τον δανεισμό, καθώς αγωνίζεται να ξεπεράσει τον αντιπληθωρισμό.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Bank of Japan, θα δημοσιοποιηθούν στις 14 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα