Τα τελευταία σημάδια για την υγεία του «δράκου» της Ασίας είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Οι τιμές παραγωγού συρρικνώθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών, την ώρα που εκείνες βασικών τροφίμων για τους καταναλωτές απογειώθηκαν. Με τα κινεζικά εργοστάσια αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές για να αντιμετωπίσουν την κάμψη της ζήτησης από εσωτερικό και εξωτερικό και τα νοικοκυριά της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη να δέχονται πιέσεις, οι επενδυτές ανησυχούν.
Το κλίμα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί από τα μέσα περίπου της περασμένης εβδομάδας φαίνεται να χάνεται σήμερα, δίνοντας τη θέση του στον προβληματισμό. Ο δείκτης ΜSCI της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού MSCI υποχώρησε 0,23% όσο περίπου και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο κρατήθηκε πάντως σε θετικό έδαφος, ενώ o Hang Seng στο Χονγκ έμεινε εν πολλοίς αμετάβλητος.
Η έναρξη των συνεδριάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές χαρακτηρίζεται από νευρικότητα, με τους δείκτες να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προδικάσει κανείς την εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι εξάλλου στρέφουν το βλέμμα και στις νέες πληροφορίες για ένα σχέδιο τόνωσης της γερμανικής οικονομίας από το Βερολίνο. Σύμφωνα με το Reuters η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει ανεξάρτητους δημόσιους οργανισμούς, που θα εκδώσουν νέο χρέος και θα επενδύσουν στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση όλοι περιμένουν δράση, αφού η άλλοτε «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, έχει σταματήσει.
Η είδηση οδήγησε την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς στα υψηλά ενός μήνα του -0,565%.
naftemporiki.gr