Μαλαισία: Αμετάβλητα στο 3% τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 12:39

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας τα επιτόκια δανεισμού με στόχο την τόνωση της οικονομίας, καθώς η ισχυροποίηση του νομίσματος διατηρεί σταθερό τον πληθωρισμό και μειώνει τις εκροές κεφαλαίων. Οι κίνδυνοι για πληθωρισμό, παραμένουν, είπε η Τράπεζα.

Η διοικητής της Bank Negara Malaysia, Zeti Akhtar Aziz και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διατήρησαν στο 3% τα επιτόκια, κατά τη σημερινή τους σύσκεψη στην Κουάλα Λουμπούρ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Την απόφαση προέβλεψαν οι 14 από τις 17 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος της χώρας, ρίνγκτιτ, κατά 0,8%, από την αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση στην Ασία το 1997-1998, βοήθησε στην κάλυψη του πληθωρισμού, κάνοντας πιο φθηνές τις εισαγωγές, απομακρύνοντας τον κίνδυνο αύξησης του κόστους δανεισμού. Η Μαλαισία πρέπει να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο τα επιτόκιά της για να τονώσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις στην οικονομία των 118 δισ. δολ., η οποία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών το τρίτο τρίμηνο.

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 3,5% και στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο. Τα ξένα αποθέματα χώρας μειώθηκαν στα 2,6 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο από 4 δισ. δολ. τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου τα ξένα αποθέματα αυξήθηκαν 0,4% στα 70,8 δισ. δολ., σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, όπως αναφέρεται σε διαφορετική της ανακοίνωση.

Το ρίνγκιτ σημείωσε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στα 3,745 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 6:06 μ.μ., τοπική ώρα σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. O γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Μαλαισίας σημείωσε άνοδο, 0,2%, για δεύτερη φορά σήμερα.

Η Bank Negara αύξησε στις 30 Νοεμβρίου τα επιτόκια στο 3% από το 2,7%, επικαλούμενη την επίδραση από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας. Αυτή, ήταν η πρώτη φορά που η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από τον Φεβρουάριο του 1998.

Η οικονομία το τρίτο τρίμηνο της χρήσης αναπτύχθηκε 5,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Τράπεζα στις 30 Νοεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι 5,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα