Τριπλασιάστηκε το 2005 ο ρυθμός απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), το οποίο αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ, με κριτήριο το ποσοστό απορρόφησης, από την ενδέκατη που ήταν το 2004.
Την περασμένη χρονιά δόθηκαν -μέσω του ΕΠΑΝ- 536 εκατ. ευρώ στην αγορά, ενώ από τα προγράμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, επωφελούνται συνολικά 85.000 επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Σ. Ευσταθόπουλος σημείωσε από την πλευρά του, ότι το ΕΠΑΝ δεν είχε απώλειες κονδυλίων από την εφαρμογή του κανόνα ν+2, χωρίς να χρειαστεί να ζητηθούν εξαιρέσεις από τον κανόνα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανήγγειλε επίσης την τρίτη και τελευταία αναθεώρηση του ΕΠΑΝ που θα γίνει την άνοιξη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την αύξηση των εξαγωγών κατά 12,8%, την άνοδο της τουριστικής κίνησης κατά 8%, τη μείωση της ανεργίας στο 9,8%, τη βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά αλλά και τη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, με βάση τη συγκριτική πορεία των τιμών, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε κατά 1,4% και με βάση το κόστος εργασίας κατά 0,9%.
Ο κ. Σιούφας παρουσίασε επίσης στοιχεία για τις επενδύσεις, σύμφωνα με τα οποία:
- Οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας το 2004 ήταν 1,3 δισ. δολάρια, έναντι 661 εκατ. το 2003, δηλαδή διπλασιάστηκαν, και έναντι μόλις 50 εκατ. το 2002.
- Ως το τέλος του 2005 είχαν υποβληθεί 1.155 προτάσεις για ένταξη επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, από τις οποίες εγκρίθηκαν 551, ύψους 430 εκατ. ευρώ.
Ο κ.Σιούφας αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρόσφατη έκθεση για την καινοτομία στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. και τόνισε ότι από τις 26 δείκτες που χρησιμοποιούνται, μόνο οι επτά χρησιμοποιούν στοιχεία του 2004, οι έξι του 2003 και οι υπόλοιποι 13 ακόμη παλαιότερα ή κανένα στοιχείο.
Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας, τα οποία δεν είδαν ανάλογη δημοσιότητα, όπως το ότι η Ελλάδα είναι έκτη μεταξύ 27 χωρών στον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που μετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης των ερευνητικών υποδομών, τέταρτη μεταξύ των «15» ως προς το ρυθμό αύξησης της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και 12η μεταξύ 24 χωρών στο δείκτη «εσωτερική ζήτηση καινοτομίας».
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις της Coca Cola 3Ε για μείωση του προσωπικού της και ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης. Όπως παρατήρησε, πιθανώς η κίνηση αυτή υποκρύπτει σενάριο μεταφοράς της παραγωγής της εταιρίας σε άλλη χώρα.
Απαντώντας ο κ. Σιούφας, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς και ότι επικοινώνησε χθες με την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους.
«Όλα θα τα συζητήσουμε», ήταν εξάλλου η απάντηση που έδωσε ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των ΔΟΥ, ενώ δήλωσε σύμφωνος με την επέκταση του ωραρίου των τραπεζών, λέγοντας ότι όσο λειτουργεί η αγορά, πρέπει να λειτουργούν και οι τράπεζες. Αυτό όμως, τόνισε, δεν σημαίνει διεύρυνση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος, δεν σχολίασε την υπόθεση της Coca Cola 3Ε, ενώ για το ωράριο είπε πως πρέπει να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Πηγή ΑΠΕ