Απροσδόκητα ανθεκτικές οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 11:25
UPD:11:26
REUTERS/FABIAN BIMMER

Σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Γερμανίας, σε ένα απροσδόκητο και σπάνιο θετικό στοιχείο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ωστόσο η πτώση των εισαγωγών προβληματίζει σε έναν βαθμό, αφού υποτίθεται ο στόχος είναι να στηριχθεί περισσότερο η ανάπτυξη στην εσωτερική κατανάλωση, ώστε να μην είναι τόσο μεγάλο βαθμός ο εξάρτησης από τις εξωτερικές εξελίξεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειωήθκαν 1,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. 

Σε μίνι- δημοσκόπηση του Reuters αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,5% στις εξαγωγές και άνοδο 0,3% στις εισαγωγές, με το εμπορικό πλεόνασμα να περιορίζεται στα 17,5 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και όλα τα έως τώρα δεδομένα έδειχναν ότι δεν θα αποφύγει τη συρρίκνωση και στο τρέχον τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και με τεχνικούς όρους σε ύφεση. Ωστόσο τα στοιχεία για τις εξαγωγές γεννούν κάποια αισιοδοξία. 

Η μεγαλύτερη συμβολή για το γερμανικό εμπόριο έρχεται από αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά στο πρώτο επτάμηνο οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 1%, με εκείνες προς τρίτες χώρες να κάνουν άλμα 2,9%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα