Ομόλογα: Εβδομάδα ανόδου για τις αποδόσεις

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 19:42
UPD:19:58
EPA/ARNE DEDERT

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Με πτώση έκλεισαν την εβδομάδα αυτή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με το επενδυτικό κλίμα ωστόσο να παραμένει επιφυλακτικό εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απρόσμενα τον Ιούλιο, σε μία υπενθύμιση ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παραμένουν εξασθενημένες και η ΕΚΤ αναμένεται να υιοθετήσει νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δημιουργήθηκαν λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, αν και η απογοήτευση αντισταθμίστηκε από τη μεγάλη αύξηση των μισθών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,61%, αφού όμως αυξήθηκε 8,5 μονάδες βάσης την Πέμπτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούνιο του 2018. Σε εβδομαδιαία επίσης βάση αυξήθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στην εβδομαδιαία άνοδο συνέβαλαν η είδηση για νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Οκτώβριο, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και η απομάκρυνση των ανησυχιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Επιπλέον, τα σχόλια κάποιων διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ περιόρισαν τις προσδοκίες για επιθετικά μέτρα στήριξης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Η μεγάλη εξαίρεση της εβδομάδας ήταν η Ιταλία, της οποίας οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς αποφεύχθηκε ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών. Στις 4 Σεπτεμβρίου, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,803%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, σημειώθηκαν οριακές μεταβολές, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να φθάνει στα 23 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,58%, με το spread στις 224 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, ο «γκουρού» της αγοράς ομολόγων, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενεργητικό των ομολόγων «οπορτουνιστικά» και όχι ως βασικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου τους. Κρατικά ομόλογα αξίας 15 τρισ. δολαρίων προσφέρουν σήμερα αρνητικό επιτόκιο. Η αξία τους έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν οι επενδυτές, όπως εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz. «Θεωρήσαμε ότι μπορούν να προσφέρουν υπεραπόδοση σε σχέση με τις μετοχές. Αυτό είναι λάθος. Η αγορά ομολόγων σήμερα είναι οπορτουνιστική. Και εμείς χρειαζόμαστε οπορτουνιστικές θέσεις» είπε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα