H Κίνα ρίχνει 126 δισ. δολάρια στην οικονομία

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 17:09
UPD:17:16
REUTERS/Thomas White

Την ώρα που οι επενδυτές περιμένουν τη στροφή των χωρών της Ευρώπης σε νέα σχέδια τόνωσης, αλλά και ένα νέο προεκλογικό πακέτο από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, όπως και τις επιτοκιακές μειώσεις των EKT και FED, είναι η Κίνα εκείνη, που σπεύδει να ανοίξει τις κάνουλες. Φοβούμενη ότι ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος θα λυγίσει την οικονομία της, βάζει τις τράπεζες να ρίξουν φρέσκο χρήμα για στήριξη της ανάπτυξης. 

Σε μία αποφασιστική κίνηση, η κεντρική τράπεζα της χώρας- που βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση- ανακοίνωσε ότι ρίχνει το ποσό του ρευστού, που είναι υποχρεωμένες να κρατούν στην άκρη οι τράπεζες ως απόθεμα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007. Η αισθητή αυτή υποβάθμιση των κεφαλαιακών απαιτήσεων αναμένεται να απελευθερώσει ρευστότητα ύψους 900 δισ. γιουάν (126 δισ. δολαρίων) σε πιστώσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη ένεση ρευστότητας φέτος, αλλά είναι η πιο δυναμική, με την κεντρική τράπεζα να αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Τον Ιανουάρι είχε αποδεσμεύσει με ανάλογη κίνηση πιστώσεις ύψους 800 δισ. γιουάν και τον Μάιο μόλις 280 δισ. γιουάν. 

Η νομισματική αρχή υποστηρίζει ότι οι κινήσεις αυτές δεν έρχονται να «πλημμυρίσουν» τις αγορές, αλλά απλώς να αντισταθμίσουν μέρος των αρνητικών επιτπώσεων από τους εξωτερικούς κινδύνους. 

Αν και το Πεκίνο παλεύει να αποτρέψει μία απότομη προσγείωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναθεωρήσει σύντομα προς τα κάτω την εκτίμηση για ρυθμούς ανάπτυξης 6% (που είναι ήδη οι χαμηλότεροι εδώ και τρεις δεκαετίες) το 2020. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα