Χρηματιστήρια: ΗΠΑ και Κίνα έδωσαν ώθηση στις μετοχές

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 19:17
UPD:19:19
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η τηλεφωνική επικοινωνία αξιωματούχων των ΗΠΑ και τις Κίνας και η συμφωνία για νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων, αναπτέρωσε τις ελπίδες για επίλυση της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις 2 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η κλιμάκωση του οποίου έχει ματώσει τις μετοχές ειδικότερα τον Αύγουστο.

Αποτέλεσμα για 2η διαδοχική συνεδρίαση να διατηρηθεί το γενικευμένο ευδιάθετο κλίμα στα χρηματιστήρια, που ξεκίνησε από την Τετάρτη μετά την εύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο σε Βρετανία, Ιταλία και Χονγκ Κονγκ.

H Wall Street από την αρχή της συνεδρίασης πάτησε γκάζι και δεν κοίταξε πίσω, καταγράφοντας κέρδη σχεδόν 1,50%, καθώς πέραν από τα ευχάριστα νέα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ξεπερνάει αυτή του 2ετούς.

Στην Ευρώπη οι μετοχές διατηρήθηκαν στο υψηλό μηνός, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να επεκτείνει την ανοδική του πορεία και να κλείνει με κέρδη 0,71%.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνέχισε την προέλασή του καθώς εκτινάχθηκε 2,94%, για να ακολουθήσουν ο τραπεζικός κλάδος και ο τεχνολογικός με κέρδη 2,45% και 2,50% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Thyssenkrupp στις 23 Σεπτεμβρίου θα σταματήσει να διαπραγματεύεται από το ταμπλό του δείκτη DAX στο οποίο βρίσκεται από τ0 1988 όταν και έκανε το ντεμπούτο του ο δείκτης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Στην Ασία η ανακούφιση από την καινούργια εξέλιξη στο σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο μεταφέρθηκε πρώτα χρονικά στους επενδυτικούς κύκλους κι έτσι για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια σημείωσαν κέρδη και μάλιστα αισθητά.

Από το γενικότερο θετικό κλίμα απουσίασε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03%, μετά το ράλι που σημείωσε την Τετάρτη από την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Τη σκυτάλη στο ανοδικό ράλι πήρε το χρηματιστήριο του Τόκιο που έκλεισε 2,12% υψηλότερα, πιο ήπια τα κέρδη σε Χονγκ Κονγκ (0,96%) και Σεούλ (0,82%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα