Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Οι τάσεις ρευστοποίησης χαρακτήρισαν τις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων μετά τις ενδείξεις για έναρξη νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή, επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγορών την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζοντας ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης.
Μετά από το δυναμικό ράλι του Αυγούστου, οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ παρουσιάζουν στασιμότητα τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η απομάκρυνση του πολιτικού κινδύνου, από τη στιγμή που το βρετανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για ένα άτακτο Brexit, βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα και περιόρισε τη ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μειωμένη επενδυτική διάθεση για ριψοκίνδυνο ενεργητικό βαραίνει περισσότερο τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας αυξήθηκαν έως 12 μονάδες βάσης, με την απόδοση του γερμανικού 30ετούς με άνοδο 10 μονάδων βάσης, στο -0,076%, να σημειώνει τη μεγαλύτερη κλιμάκωση από τον Απρίλιο του 2017. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης θα δυσκολευθεί να αποκτήσει κατεύθυνση έως τη συνεδρίαση στης ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης στο -0,61%, στο υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων.
Στην ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ιταλικών επέστρεψαν σε άνοδο μετά τη ραγδαία πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές καλοσώρισαν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, με την προσδοκία να αποδειχθεί πιο αξιόπιστη στα δημοσιονομικά από την προηγούμενη. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,90% μετά το ιστορικό χαμηλό της Τετάρτης στο 0,803%. Η απόδοση του 50ετούς ιταλικού αυξήθηκε 16 μονάδες βάσης, στο 2,27%.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε προς στιγμή νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,53% για να επιστρέψει όμως σε άνοδο, παρασυρόμενο από τις υπόλοιπες αγορές, με το spread να υποχωρεί στις 218 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στη Γερμανία. Εν συνεχεία, όμως, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο 1,57%, παρασυρόμενο από τις ρευστοποιήσεις στις υπόλοιπες αγορές. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ.
Από το μέτωπο των επιχειρήσεων ξεχώρισε η Apple, η οποία εξέδωσε πέντε ομόλογα, το πρώτο εκ των οποίων έχει λήξη το 2022, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μία σειρά αναγκών της, συμπεριλαμβανομένων επαναγοράς ιδίων μετοχών και καταβολής μερισμάτων. Αντλησε 7 δισ. δολάρια. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στις αγορές από τον Νοέμβριο του 2017.