Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Μετά τις αγορές του μετάλλου για τα συμβόλαια του Απριλίου
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 12:07

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς οι διαπραγματευτές αγόρασαν μέταλλο για τον Απρίλιο εν αναμονή της αυξημένης ζήτησης από τους κατασκευαστές καλωδίων και συρμάτων, μετά τον εορτασμό του Νέου Ετους της Σελήνης.

«Οι διαπραγματευτές αυξάνουν τις αγορές τους για τα συμβόλαια τυ Απριλίου, ανέφερε ο Wang Zheng, διαπραγματευτής της Dalu Futures Co., μιλώντας σήμερα τηλεφωνικώς στη Σαγκάη. Ο χαλκός για παράδοση Απριλίου, είναι 1.000 γιουάν και πλέον φθηνότερος, απ΄ό,τι τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, που αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο, είπε ο Wang.

Η μεγάλη ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, φθάνει στα ύψη από το τέλος του εορτασμού του Νέου Ετους της Σελήνης έως τον Μάϊο, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένου και του Wang.

Tο Νέο Ετος αρχίζει στις 29 Ιανουαρίου και οι κινεζικές αγορές είναι κλειστές για μία εβδομάδα από τις 30 Ιανουαρίου.

Οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη σημείωσαν πέρυσι άνοδο 50%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ μετά τη μεγάλη ζήτηση για σύρματα και καλώδια στην Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η χώρα, κατά πάσα πιθανότητα υπερέβη το 2005 την οικονομία της Γαλλίας σε ανάπτυξη, καταλαμβάνοντας την Πέμπτη θέση, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 9,8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 23 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

O χαλκός για παράδοση Απριλίου, τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαι στη Σαγκάη, σημείωσε άνοδο 80 γιουάν, ποσοστό 0,2%, για να κλείσει στα 43.390 γιουάν ο τόνος, κατά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.

Τα αποθέματα χαλκού στο Shanghai Futures Exchange υποχώρησαν 4% την εβδομάδα που πέρασε στους 56.047 μετρικούς τόνους και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση στην αγορά Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο 300 γιουάν, φθάνοντας σήμερα τα 45.220 γιουάν ο τόνος. Αυτή ήταν και η πρώτη ημερήσια άνοδος που σημείωσε το μέταλλο από τις 13 Ιανουαρίου. Η τιμή περιλαμβάνει 17% φόρο και 2% δασμό εισαγωγής. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ των 46.680 γιουάν ο τόνος στις 13 Ιανουαρίου.

Ο χαλκός υποχώρησε 1,2% για να κλείσει στα 4.542 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange στις 20 Ιανουαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 14 Δεκεμβρίου. Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες προσφέρθηκε στα 4.562 δολ. και αγοράστηκε στα 4.572 δολ. ο τόνος στις 3:03 μ.μ., ώρα Σαγκάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα