Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Όπως διαπιστώθηκε, η Ελλάδα χρειάζεται προτάσεις, λύσεις κι ένα σχέδιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια και ρεαλισμό τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε μία μακρά, σταθερή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Ζητούμενο είναι να εισέλθει σταδιακά σε έναν νέο κύκλο, με κύριο χαρακτηριστικό του την ωριμότητα, καθώς το τουριστικό προϊόν που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ίδιο τον προορισμό είναι εκείνο που καθορίζει και την πορεία του τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενεργός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και λειτουργία των προορισμών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον Τουρισμό.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα όπως:
- Η αποτελεσματική διαχείριση προορισμών κι ο εκσυγχρονισμός υποδομών, καθώς η βασική λειτουργία προορισμών είναι αλληλένδετη με απλές καθημερινές βασικές ανάγκες (ενεργειακή επάρκεια, καθαριότητα, επαρκή αστυνόμευση, ενίσχυση υπηρεσιών υγείας, κ.ο.κ.) που αφορούν όλους, καταρχήν ως πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας και δευτερευόντως ως επαγγελματίες στον τουρισμό. Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, έμφαση δόθηκε σε παραδείγματα πρωτοβουλιών κυκλικής οικονομίας από ολόκληρη την Ευρώπη με αμοιβαία οφέλη για κατοίκους, ιδιώτες, επαγγελματίες και τοπική αυτοδιοίκηση.
- Η «παραγωγική» συνεργασία για τα νέα ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και τον σχεδιασμό των ΠΕΠ, που θα αποτελέσουν το μοναδικό και πλέον ισχυρό επενδυτικό εργαλείο κάθε Περιφέρειας. Στόχος πρέπει να είναι Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα πιο κοντά στους πολίτες, υποστηρίζοντας τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης και βιώσιμη ανάπτυξη.
- Η προώθηση και προβολή των προορισμών, βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και η σύνδεση ενεργειών marketing και προβολής με τη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος, πρωτίστως με τη διαχείριση του προορισμού.
- Η αναλογικότητα κι ανταποδοτικότητα των τελών με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών για τις εποχικές επιχειρήσεις και τη θέσπιση κινήτρων σε επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σύγχρονες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τους Γιάννη Ρέτσο-πρόεδρο, Γιώργο Βερνίκο-γενικό γραμματέα, Ιωάννα Δρέττα-διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece και τους γενικούς Διευθυντές ΣΕΤΕ και ΙΝΣΕΤΕ, Γιώργο Αμβράζη και Ηλία Κικίλια.
Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του θέματος της αποκομιδής των απορριμμάτων και προανήγγειλε ότι προσεχώς θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τον σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία.
«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εικόνα που σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας το καλοκαίρι στοιβάζονται τα σκουπίδια με τραγικά αρνητικές συνέπειες για την υγεία και προφανώς για τη μεγάλη μας βιομηχανία, τον τουρισμό» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Συμφωνήθηκε, επίσης, να υπάρξει στενή συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με τον ΣΕΤΕ και τις περιφέρειες για μια ενιαία στρατηγική στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές των τουριστικών προορισμών, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση και η αποχέτευση, ώστε «να μην εμφανίζονται θέματα που προκαλούν δυσαρέσκεια», όπως πχ τα σκουπίδια στην Κέρκυρα και οι κατά τόπους διακοπές ρεύματος.
«Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και, βέβαια, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού, προκειμένου να επιτύχουμε αυτές τις βελτιώσεις έτσι ώστε να σταθεροποιηθούμε καταρχήν στα σημερινά νούμερα, στα οποία έχουμε φτάσει και τα οποία μας αναδεικνύουν σαν μία από τις μεγάλες παγκόσμιες τουριστικές δυνάμεις και να προετοιμάσουμε τον επόμενο κύκλο της ανόδου» πρόσθεσε ο κ. Ρέτσος.
Πηγή: ΑΜΠΕ