Στο χορό του φθηνού χρέους και οι επιχειρήσεις

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 09:49
UPD:09:53
REUTERS/SOE ZEYA TUN

Η Apple μπήκε στο χορό των εκδόσεων μακροπρόθεσμων ομολόγων, που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Deere και Walt Disney θέλοντας να εκμεταλλευθούν τη ραγδαία πτώση των επιτοκίων και την ολοένα και μεγαλύτερη «όρεξη» των επενδυτών για χρέος. 

Για την κατασκευάστρια των iPhones ήταν η πρώτη έκδοση χρέους από το 2017 και άντλησε 7 δισ. δολάρια. Και οι τρεις εταιρείες εξέδωσαν ομόλογα 30ετους διάρκειας εξασφαλίζοντας επιτόκιο χαμηλότερο του 3%. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εταιρικών ομολόγων. 

Μόνο την περασμένη Τρίτη εξέδωσαν ομόλογα αξίας 27 δισ. δολαρίων συνολικά 21 εταιρείες επενδυτικής διαβάθμισης, ενώ την επομένη ακολούθησαν ακόμη είκοσι επιχειρήσεις. 

Τα εταιρικά ομόλογα ακολουθούν ουσιαστικά την κούρσα των κρατικών, η οποία και δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα. Η εποχή του άφθονου, φθηνού χρήματος καλά κρατεί, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί είχαν προαναγγείλει το θάνατό της ήδη από τα τέλη του 2017. Τότε βέβαια οι οικονομίες βρίσκονταν σε συντονισμένη ανάκαμψη. Τώρα είναι σε έναν συγχρονισμένο κατήφορο και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να πατήσουν το φρένο. 

 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα