Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Οι θετικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο σε Ευρώπη και Ασία αποκατέστησαν την τάξη στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας μία ομοιομορφία μετά από αρκετό καιρό.
Η αποτροπή ενός άτακτου Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία για νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία και η απόσυρση του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, έφεραν μετά από καιρό μία νηνεμία στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.
Η Wall Street από την αρχή της συνεδρίασης πάτησε γκάζι, καθώς οι επενδυτές πέραν από τα καλά νέα καταπραΰνθηκαν από την εκλογίκευση των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνάει αυτή του 2ετούς.
Στην Ευρώπη επανήλθε το θετικό κλίμα μετά το διάλλειμα της Τρίτης, με τις μετοχές να επιστρέφουν στο υψηλό μηνός μετά την ενίσχυση 0,95% του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro STOXX 600.
Ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση ήταν αυτός των πρώτων υλών ο οποίος έκλεισε με άνοδο 2,68%.
Από κοντά ακολούθησε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας (2,08%) παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές των ιταλικών εταιρειών, ενώ αρκετά πιο πίσω βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος (1,24%).
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου αναπόφευκτα «ηγήθηκε» των κερδών έναντι των υπολοίπων κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη 1,58%.
Αισθητή άνοδος και για τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,96%) και Παρίσι (1,21%), πιο περιορισμένα κέρδη παρουσίασε αυτό του Λονδίνου (0,59%).
Στην Ασία οι αναφορές ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, μετά από μήνες διαμαρτυριών και επεισοδίων, «εκτίναξε» το χρηματιστήριο της χώρας κλείνοντας με άνοδο 3,90%.
Παράλληλα τα στοιχεία του Αυγούστου για τον κλάδο υπηρεσιών σε Κίνα και Ιαπωνία που έδειξαν ανάπτυξη, αλλά και η άνοδος του υποδείκτη για τις νέες επιχειρήσεις του κλάδου, δημιούργησαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές.
Αποτέλεσμα να κλείσουν επίσης με θετικό πρόσημο τα χρηματιστήρια σε Τόκιο (0,12%), Σανγκάη (0,93%) και Σεούλ (1,13%).