Ομόλογα: Σε ράλι ελληνικά και ιταλικά

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 20:34
UPD:20:35
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Της Έφης Τριήρη

[email protected]

Σε διαφορετικούς τόνους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη κινήθηκαν οι αγορές κρατικού χρέους της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην είδηση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ρώμη, καθώς ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εναπομείναντα εμπόδια. Επίσης, την τάση επιστροφής στον ρίσκο ευνόησε και η έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία όπου απετράπη ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων συνέχισαν το ράλι από τη στιγμή που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ενέκρινε την κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών έχουν υποχωρήσει τις έξι από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,803%, όταν στις αρχές Αυγούστου ξεπερνούσαν το 1,5%. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού περιορίστηκε στις 145 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους.

Το ράλι μεταδόθηκε και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να καταρρίπτει ιστορικό χαμηλό στο 1,55%, επίπεδο ωστόσο που είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακά και στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου. Το έναυσμα για τη νέα αποκλιμάκωση μετά την ανοδική διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων έδωσαν οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που από την 1η Νοεμβρίου θα αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ, η οποία αναφέρομενη στην Ελλάδα, είπε ότι θεωρεί υπερβολικό το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και γι΄αυτό χρειάζεται προσεκτική επανεξέταση. Επίσης, στο θετικό τόνο συνέβαλαν και τα νέα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ, που διαμορφώθηκε στο 0,8% σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο και 1,9% σε ετήσια βάση.

Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 225 μονάδες βάσης, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 15 εκατ.ευρώ.

Αντίθετα, στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού και πορτογαλικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,169% και 0,17% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ρευστοποιούν άλλα κρατικά ομόλογα του ευρώ για να αγοράσουν τα υψηλότερης απόδοσης ιταλικά.

Κατά πέντε έως έξι μονάδες βάσης αυξήθηκαν οι απόδοσεις και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ, καθώς τα σχόλια των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής φαίνεται να κάμπτουν κάπως τις προσδοκίες για ένα τεράστιο πακέτο νέων μέτρων στήριξης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούλιο, 3,5 μονάδων βάσης, διαμορφούμενη στο -0,68%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα